Dienstag, 16. Juli 2024

Divovska ajkula izbačena na plažu u Škotskoj

 



Divovska ajkula izazvala je čuđenje na jednoj škotskoj plaži! Sedmometarsku hrskavičnu ribu izbaclo je more na plažu Maidens u Ayrshireu, a otkrila ju je Škotkinja Yolanda McCall.

Kada je pronašla životinju, njena usta i rep bili su zapleteni u teško ribarsko uže.

U početku je pomislila da je to morski div kit. McCal je kontaktirala britanske Divers Marine Life Rescue (BDLMR) i Scottish Marine Animal Stranding Scheme (SMASS) timove.

"Životinja se klackala u vodi, i u početku nismo mogli da kažemo da li je mrtva ili živa", rekla je pronalazačica britanskoj novinskoj agenciji "What's the Jam". „Željela sam da pokušam da pomognem ajkuli ako je bila još uvjek živa i dok pluta u vodi, pa sam obukla neopren odijelo i ušla u vodu da istražim.”

Ali brzo je postalo jasno: životinja je bila mrtva. Zvaničnici su na licu mjesta identificirali ribu kao ajkulu. Ove ajkule su ugrožena vrsta koja se obično uočava na obalama Ayrshirea tokom ljetnih mjeseci.

Ogromna lešina sada je morala biti brzo uklonjena sa plaže, prije nego što je nabubrila od truležnih plinova. Snažni viljuškar podigao je ajkulu s plaže i odnio je. Nejasno je da li je mrtva životinja zbrinuta, ili je odvežena u laboratorij na obdukciju.

Yolanda: “Nažalost, bila je mrtva, ali je izgledala cijela i vrlo kompletno, i da je smrt nastupila tek nedavna. Možda se umorila pokušavajući da se oslobodi. Nakon što se plima povukla, mogli smo vidjeti cijelo prekrasno veliko stvorenje. To je veoma tužno."

Slučaj je ustvari bio jedna "tragedija". Morski pas je druga najveća riba, nakon kita ajkule. Međutim, one obično potonu, kada uginu, i rijetkoih more ispire.

Calum Duncan iz Marine Conservation Society opisao je incident kao "tragediju". Duncan: „Velike ajkule se svakog ljeta hrane u našim vodama, bogatim planktonom. Tragično je vidjeti jednu od ovih nevjerovatnih životinja ispranih na plažu.”

(t.z.)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen