Mittwoch, 3. Juli 2024

Sa i oko EP u fudbalu – “Misstiano Penaldo”

 




Da li on ovo zaslužio ovo? Portugalska superzvijezda Cristiano Ronaldo (39) izazvao je vjerovatno najemotivniji trenutak na Evropskom prvenstvu 2024. promašenim penalom u produžecima osmine finala protiv Slovenije (3:0 n.p.) i kasnijom kišom suza!

Engleska TV stanica “BBC” ismijala je CR7 i njegov promašaj. Prilikom analize njegovog promašenog penala uživo, na ekranu TV se u donjem lijevom uglu pojavilo ime "Misstiano Penaldo". Mišljenja o tome su veoma različita: mnogima je to smješno, dok se drugima ovo uopšte nije svidjelo.

Bivši kapiten Engleske John Terry (43) na svom Instagram profilu (8,8 miliona pratilaca) je ovaj potez BBC-a opisao kao "sramotu". Mnogi navijači smatraju da je ovakav prikaz legende Portugala nepoštovanje. Jedan je na društvenim mrežama mapisao: "Ljudi propovijedaju o mentalnom zdravlju muškaraca, a zatim se smiju Cristianu Ronaldu jer je pokazao emocije pod velikim pritiskom u važnom trenutku, a BBC mu se ruga kao Misstiano Penaldo."

I dalje: “Zaslužan je za to što je njegova ekipa prošla dalje, jer je u izvođenju penala i postigao gol.” Drugi je rekao: „BBC Sport, ovo je apsolutno sramotno. Trebalo bi da se stidite zbog takvog neprofesionalnog ponašanja.”

Novinar Faysal piše na X (bivši Twitter): „U svojih 17 godina kao novinar i reporter, nikada nisam vidio tako patetično emitovanje. Gdje je to bilo, kada Kane nije postigao gol protiv Francuske? Gdje je to bilo kada je Messi promašio penal protiv Chilea? Očekujem izvinjenje i kompenzaciju za diskriminaciju karaktera @BBCSport.”

Pozadina: Ronalda su njegovi kritičari već dugo prozvali “Penaldo” jer, po njihovom mišljenju, većinu svojih golova postiže “samo” sa bijele tačkea, a ne iz igre. Zbog toga je, nakon Ronaldovog promašaja penala, BBC sada promijenio njegovo ime iz Cristiano u "Missnaldo" (Miss na engleskom znači promašaj).

U cijeloj svojoj karijeri Ronaldo (889 golova u 1.224 takmičarske utakmice) je promašio samo 30 od 193 penala. Promašaj protiv Slovenije na njegovom posljednjem Evropskom prvenstvu vjerovatno je bio teži nego ikada do sada. Ronaldo je inače poznat, i ostaće poznat po plaču nakon promašaja i poraza, počevši od prvog reprezentativnog poraza 2004. godine u finalu EP protov Grčke, pa nadalje...

Zahvaljujući tri odbrane portugalskog heroja Diogo Coste (24) u izvođenju penala i prolasku u četvrtfinale, Ronaldo je barem dočekao sretan kraj utakmice.

A ko zna, možda tada postigne i taj, toliko željeni i očekivani gol iz igre, za sretan zaključak reprezentativne karijere.

(msn)

(NovaSloboda.ba)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen