Samstag, 6. Juli 2024

Iz svijeta – Slike sedmice

 


Sloboda na vidiku

Dok sunce zalazi nad Londonom, Julian Assange odlazi ka slobodi. U ponedjeljak prošle sedmice je osnivač platforme za otkrivanje podataka Wikileaks sjeo u privatni avion i napustio Veliku Britaniju. Njegovo odredište: Marijanska ostrva u zapadnom Pacifiku. Tamo će se izjasniti djelimično krivim za špijunažu. Tada će mu biti dozvoljeno da se vrati u svoju matičnu zemlju Australiju. Ovaj dogovor završava sagu koja je političare, pravosuđe i aktiviste za ljudska prava držala u neizvjesnosti više od jedne decenije. Assange je toliko dugo bio u zatvoru, prvo u ambasadi Ekvadora, a zatim u strogo obezbjeđenom zatvoru Belmarsh. Budući da je ukrao tajni materijal iz vojnih operacija u Iraku i Afganistanu, SAD su zahtijevale ekstradiciju 52-godišnjaka. Assangeove pristalice doživljavale su ga kao heroja, čije bi djelo trebala zaštititi sloboda štampe. Činjenica da Amerika kritikuje autoritarne države zbog progona novinara i istovremeno lovi Assangea, narušila je kredibilitet SAD, žalili su se posmatrači iz politike i nauke. Joe Biden, koji vodi kampanju za izbore, nada se da će Assangeov odlazak riješiti problem koji je američki predsjednik naslijedio od svojih prethodnika.



Mačke pred očima

Poznato je da se mačke i psi ne slažu posebno. Ovo je vjerovatno uglavnom zbog nesporazuma u komunikaciji. jedni predu, drugi režw. A mahanje repom se različito tumači, ovisno o vrsti.

Ovdje pokazuje radost, a tamo piše: Opasnost! Na sreću, stvari su drugačije u svijetu mode; Zato je interakcija nekoliko mačaka i pasa skladno krasila modnu pistu najnovije Diorove muške revije na Paris Fashion Weeku. Umjetnik Hylton Nel napravio je svoje šarene keramičke životinje u XXL veličini, posebno za modnu reviju. Na veliko zadovoljstvo kreativne direktorice Kim Jones, koja se smatra posebno strastvenim pobornikom savremene umjetnosti. Nel, rođeni Londonac, koji dizajnira za Dior od 2018. godine, inspirisao je time i svoju kolekciju. Na primjer u obliku keramičkih ovratnika ili razigranih pribadaka na reveru.

Nakon revije, modeli su se pozicionirali na stepenicama velikog stepeništa iza modne piste dok je publika aplaudirala dizajneru. Inače, Kim Jones i Hylton Nel su prijatelji već duže vrijeme. Ovo je vjerovatno jedan od razloga zašto je saradnja tako dobro funkcionirala. Psi i mačke bi takođe trebalo da se bolje slažu, što imaju više vremena, da se naviknu jedni na druge.



Bila jednom jedna Imperija

Britanski torijevci su uništili Komune. Može li pobjeda laburista na izborima 4. jula to promijeniti? Na svakom koraku bse vidi da je Grad u krizi. Zabarikadirane prodavnice dominiraju Croydonovim uličnim pejzažom. Ostale su kladionice, jeftine radnje i restorani brze hrane.

Velika Britanija će 4. jula izabrati novi parlament. U anketama, Laburistička stranka je daleko ispred vladajućih Torijevaca i njihovog premijera Rishija Sunaka. Izvjesno je da će se socijaldemokrat Sir Keir Starmer useliti u Downing Street 10 kao novi premijer. Jedino pitanje koje se čini upitnim je, koliko će ta pobjeda biti jasna. I koliko će strogo biračko tijelo kazniti konzervativce.

U posljednjih 14 godina promijenilo se pet konzervativnih premijera. Zato što su rezultati nakon 14 godina torijevaca otrježnjujući, pa čak i katastrofalni: siromaštvo djece u porastu, urušene škole, pretrpani socijalni stanovi koji se smatraju sirotinjskim četvrtima modernog doba; bolesna državna zdravstvena služba, najveće poresko opterećenje u 75 godina, stagnirajuće plate uz brz rast troškova života i slabljenje ekonomije. Ovome se dodaju i skandali oko privatizacije vodovoda u vremenima Margaret Thatcher, koji, uglavnom nekažnjeno, baca milijarde litara neprečišćene otpadne vode u nekada živopisne reke i priobalne vode između Cornwalla i Walesa. Umjesto ulaganja u infrastrukturu, top menadžment se obogatio i nagradio investitore u inostranstvu raskošnim dividendama. Pet konzervativnih premijera pokušalo je izliječiti engleskog pacijenta različitim receptima - ali većina njih je pogoršala bolest. Posljedice političkog manevra posebno su toksične od kada je Britanija napustila EU. Čak ni četiri godine kasnije, ni radikalne, a ni umjerene pristalice ne mogu uvjerljivo pokazati konkretne prednosti Brexita. Populističko obećanje odvajanja od Evrope. U svakom slučaju, stavljanje većeg broja imigranata pod kontrolu, pokazalo se kao iluzija.

(focus)

(NovaSloboda.ba)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen