Montag, 15. Juli 2024

Prije 159 godina - Smrtonosno takmičenje

 





Mnogi su pokušavali - nikome nije uspjelo: vrh Matterhorna, na 4.478 metara, jedan od najviših u Alpima i jedan od najkarakterističnijih oblika, dugo se smatrao nepobjedivim. Britanac Edward Whymper također je sedam puta podbacio na moćnoj stijeni u Valais Alpima. Ali čak ni pad od preko 60 metara nije ga spriječio da pokuša ponovo.

14 jula 1865. ponovo je krenuo na put. Njegov tim sa sedam užeta počeo je u Zermattu u Švicarskoj. U isto vrijeme, Italijan Jean-Antoine Carrel započeo je uspon na italijansku južnu stranu planine. Englezi su pobijedili: Edward Whymper (fotografija) bio je prvi u svom timu sa užetom i stoga prva osoba koja je stigla do vrha Matterhorna. Kada su Italijani čuli ovacije 400 metara iznad sebe, razočarano su odustali.

Na fotografiji su LED lampe koje su obilježile put prvih penjača 2015. godine, na 150. godišnjicu. Njihov trijumf nije bio samo svijetla tačka za planinarenje. Četiri muškarca su pala prilikom spuštanja. Pronađena su tri tijela, ali su ostaci lorda Francisa Douglasa ostali neotkriveni. Od tada je kraljica Viktorija htjela zabraniti svojim podanicima da se penju na Matterhorn.

Ali to je zaista podstaklo mit o Matterhornu. Zermatt je i danas popularna destinacija za odmor za putnike iz Ujedinjenog Kraljevstva. Uprkos sjeni koja leži iznad planine: Od prvog uspona, oko 600 ljudi je poginulo pokušavajući da se popne na nju.

(welt)

(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen