Donnerstag, 18. Juli 2024

Hrabre letačice





Postoje mnogi zapisi o hrabrim letačima sa Starog mosta u modre dubine Neretve. Prvi koji opisuje te mlade muškarce je znani turski putopisac Evlija Ćelebija, koji se još u XVI. stoljeću divi „mnogoj smionoj djeci šehera“, koji s vrha mosta „padaju u rijeku i lete u zraku kao ptice“. Međutim, je li u dugoj povijesti mosta bilo skakačica, ne nalazimo ni u jednom izvoru. Žene su u proteklim stoljećima imale malo drugačiju ulogu u društvu, običaji o pokazivanju ženske snage, a posebice ženskoga tijela, nisu išli u prilog da možemo pretpostaviti tu mogućnost. Ipak, novija povijest bilježi i takve podvige.

U rijetkim tekstovima nalazimo da je do sada, sa Starog Mosta u Mostaru skočilo svega sedam žena, a navode se imena samo njih pet – Seka Vasković, Sabina Bina Kazazić Vasić, Zijada Demirović Humo, Džiha Valbone i Paulina Šešeljević. Vjerovatno je još pokoja djevojka izvršila ovaj hrabar čin, no potvrde o tome ne nalazimo.

Godine 1991., na tradicionalnom natjecanju u skokovima, uistinu hrabra 19-godišnja Džiha Valbone, gošća iz Đakovice je skočila i to na glavu. Za ovaj odvažni let s razlogom je izmamila dugotrajan pljesak publike.

U revijalnome dijelu skokova sa Starog mosta 2012. godine, skočila je i Konjičanka Dajana Dangubić.

Paulina Popovac (rođena Šešeljević), koja je imala nadimak Čakara, Mostarka koja je svojevremeno skakala sa Starog Mosta kao jedna od rijetkih žena, gostovala je u programu Al Jazeere. „Stala sam na most. Deda (Mirsad Pašić) mi je dao upute kako da skočim i učinila sam to“, priča Paulina. „Sve su oči bile uprte u mene. Leteći zrakom čula sam kako Deda viče – pusti nos! pusti nos! – jer sam se kao i svaka djevojka bojala da mi voda ne uđe u nos“. Posljednjih godina Paulina se nalazi u žiriju za ocjenjivanje skokova.

Postoje i neka svjedočenja ljudi po raznim internetskim forumima, tako da se u listu skakačica uvrštava i “neka Lili koja je radila kod Safeta, a skakala prije dvije godine, to bi bilo 2011. godine”. Zatim se navodi i neka „rahmetli Miska, koja je otprilike 94. – 95 skočila sa Starog mosta, čisto za raju“.

Skok sa Starog mosta je velik i neustrašiv čin, jednako velik i priznat uspjeh za sve dječake, djevojke i mladiće, koji se odluče na tako opasan i hrabar pothvat.

(Iz knjige U sjeni zaborava, autori: Ismail Braco Čampara, Tibor Vrančić, Smail Špago, 2017)

Fotografija 1 – Stari most - skok (Danske novine) 1937.

Fotograija 2 – Stari most - Skok (foto: Amir Bašimamović)

Fotografija 3 – Stari most - Skok (N.N.)

(CidomTeam)


Ovdje ćemo dodati još nekoliko imena djevojaka koje su skakale sa Starog mosta, a za koje smo saznali nakon objavljianja ovog teksta u gore pomenutoj knjizi:

-Tara Vesić 13.godišnja djevojčica iz Beigrada skočila je sa Starog mosta 2022. godine i izazvala veliko oduševljenje prisutnih. Tara Vesić od svoje četvrte godine trenira skokove i član je reprezentacije Srbije

Na facebooku i formumima pomenuta su slijedeća imena:

-Jeanne d'Arc...

-djevojka po imenu Lili radila je kod Safeta...

-rahmetli Miska, je skočila sa Starog mosta, čisto za raju .To je bilo otprilike 94- 95. Skocila je kako je napisano, čisto za raju... Nek joj je rahmet duši .

- Skakala je i djevojka pod nadimkom Čakara, skakala je čak i na glavu, i to za lovu , sa Zeljkama….prenosim onako kako je tamo napisano...

U intervjuu sa Sabinom Vasić za Dnevni list 2010. godine spomenuto je sedam skakačica. 446. skokovi su bili 2012. a na njima je u revijalnom dijelu skakala Dajana Dangubić. Zatim se kaže da je skakala Lili, što je radila kod Safeta, te da je skakala prije dvije godine, a to bi bilo 2011.godine, zatim Miska, te Čakara. Znači nije ih više sedam, kako se to tvrdilo u ranijim tekstovima. Moguće čak i jedanaest...

...jedna od skakačica sa Statog mosta, a nije zapisana je iSabina Kazazic iz Donje Mahale. Čakara /Paula je zadnji put skakala sa gipsom na nozi jer je dobila prelom noge kad je skakala. Mislim da je i njena sestra Nada iz Bjelušina skočila jednom...

(od raje, za raju)



Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen