Dienstag, 23. Juli 2024

Dvadeset godina od obnove Starog mosta: Mostar će večeras biti centar regiona

 



Mostar će večeras biti centar Bosne i Hercegovine i regiona.

Naime, od 21 sat biće održana centralna manifestacija proslave 20. godišnjice završetka obnove Starog mosta i 19. godišnjice upisa Mostara na popis UNESCO-ove kulturne baštine. Ispod Starog mosta postavljena je grandiozna bina, kao i adekvatna prateća oprema, koja potvrđuje da će ovo biti praznik za oči i uši.

Zbog održavanja centralne ceremonije obilježavanja „20.godina od obnove Starog mosta“ i koncerta grupe Hari Mata Hari, odlukom Grada Mostara i MUP-a HNK-a, ulica Gojka Vukovića, od skretanja prije Lučkog mosta, pokraj prilaza platou ispod Starog mosta, sve do izlaza na Šemovcu, večeras od 17 sati biće zatvorena za saobraćaj osim za vozila tehničke opreme potrebne za održavanje ceremonije i tv prenosa, te vozila hitne pomoći, kao i vozila zvanica diplomatskog kora.

“Molimo Vas da na potezu od sokaka Braće Đukića (ambulanta Donja Mahala) do ulice Muje Bjelavca ispraznite parking mjesta na ulici do 11 sati i dalje ne parkirate. Parking prostor će biti akedvatno ograđen uz asistenciju kontrolora i policijskih službenika.Biće razumijevanja za pristup privatnim parkinzima, koja nisu na ulici, osim u periodu od 20-21,30 sati, kada se očekuje pristizanje učesnika ceremonije i građana na koncert. Slobodno odvijanje saobraćaja će se uspostaviti odmah po završetku ceremonije obilježavanja „20.godina od obnove Starog mosta“ i koncerta grupe Hari Mata Hari”, saopšteno je iz Organizacionog odbora.


Stari most u Mostaru, svjetski spomenik mira i simbol zajedništva, UNESCO-ova svjetska baština, kao briljantna kulturno-istorijska i graditeljska cjelina ove godine obilježava svoju značajnu 20. godišnjicu od obnove i ponovne izgradnje.

Salem Marić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Mostara i predsjednik Organizacionog odbora manifestacije povodom 20. godišnjice završetka obnove Starog mosta, ponovio je da će ovaj događaj biti nešto za pamćenje.

Sama manifestacija, čiji je režiser Vedad Hodžić, počet će intoniranjem himne Bosne i Hercegovine, a potom će biti prikazan kratki film o obnovi Starog mosta.

Nakon toga planirano je da se prisutnim obrate Salem Marić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Mostara, Qu Xing, zamjenik generalne direktorice UNESCO-a, te Christopher Sheldon, šef ureda Svjetske banke u BiH i Crnoj Gori.

Muzički dio programa otvoriće ansambl „Mostarske kiše“, koji će izvesti „Pjesmu o Mostaru“, a potom će čelnici Grada Mostara uručiti zahvalnice za izuzetan doprinos obnovi koje će dobiti UNESCO, Svjetska banka, Evropska unija u Bosni i Hercegovini, Kraljevina Holandija, Republika Italija, Republika Turska i Republika Francuska.

Ansambl „Mostarske kiše“ izvešće i „Kolaž o Mostaru“.

Svečani skokovi sa Starog mosta, uz bakljadu i vatromet, najaviće spektakl Hari Mata Harija, koji je sinoć održao generalnu probu ispod Starog mosta.

Najavljeni su dolasci fanova naše muzičke zvijezde iz velikog broja gradova, kao i iz Hrvatske i Crne Gore.

Harija za Mostar vežu posebne emocije, a ističe se uspomena na 2006. godinu, kada je iz Mostara ispraćen u Atinu na Eurosong, odakle je BiH donio historijski plasman na ovom najvećem muzičkom takmičenju. Tada je na centralnom trgu bilo blizu 50.000 ljudi.

Generalni medijski pokrovitelj događaja je BHRT, a večeras od 21 sat emitovaće se direktan prenos same centralne ceremonije, a naknadno i snimak koncerta Hari Mata Harija.

Podsjetimo, Stari most sagrađen je davne 1566. godine, a, nakon oštećenja u ratu 1992. i rušenja tokom rata 1993., obnovljen je 23.7.2004. godine. Rekonstrukcija Starog mosta u Mostaru bila je zahtjevan građevinski projekat i trajala je punih šest godina.

(NovaSloboda.ba)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen