Mittwoch, 24. Juli 2024

Uoči Olimpijade Pariz 2024. - Visok stepen sigurnosti

 




Hiljade policajaca nadgledaju područje održavanja ceremonije otvaranja, uzduž rijeke Sene. Mineri ronioci su u akciji. Zona zabrane letova od 150 kilometara iznad Pariza. SAD i Izrael samo sa mini delegacijom na otvaranju, zbog straha od napada.


Ovo bi trebala biti najljepša i najšarenija ceremonija otvaranja svih vremena. Ali nekoliko dana prije početka Olimpijskih igara u Parizu, nervoza među snagama sigurnosti je opipljiva.

Francuzi planiraju šest kilometara dugu predstavu sa 96 čamaca kroz centar grada do Ajfelovog tornja. Stotine umjetnika i artistaa trebalo bi da otvaranje Olimpijade pretvore u najveću zabavu na svijetu. A hiljade policajaca, da osiguravaju sigurnost!

Obale Sene su već visoko-sigurnosni objekat. Helikopteri kruže iznad rijeke. Ronioci pretražuju vodu. Specijalne snage patroliraju rijekom u gliserima. Antiterorističke jedinice uvježbale su sprečavanje uzimanje talaca na jednom od velikih riječnih brodova. Najveća opasnost: napadi islamista, možda i dronovima. Zato postoje sistemi ranog upozorenja i ometači protiv napada iz vazduha.

Svi pariski aerodromi biće zatvoreni, a zona zabranjenih letova biće udaljena 150 kilometara. Tajna služba je provjerila sve stanovnike duž rijeke. A tu su i stotine apartmana za odmor, čije goste takođe treba provjeriti. Ogroman napor za paradu koja će trajati od 19:30 do 23:00. Zato policijski službenici već sada provjeravaju lične karte.

Jedan stanovnik kaže: "Morali smo se registrovati i možemo dobiti pristup našem naselju samo pomoću QR koda." Specijalista za sigurnost Alain Bauer (62) nazvao je paradu na Seni izrazom "francuske arogancije". I neke nacije takođe očigledno sumnjaju! Iz sigurnosnih razloga, SAD i Izrael žele poslati samo male delegacije i nosioce zastava na čamce.

Ukoliko teroristička prijetnja postane konkretna, organizatori mogu reagirati i u kratkom roku otkazati paradu na rijeci. Tada bi plan B stupio na snagu: mala ceremonija na stadionu. Ili smanjena proslava u Olimpijskom selu. Ovo posljednje se smatra Planom C.

Predsjednik Emmanuel Macron (46) je izjavio: "Imam dobru nadu da možemo sanjati do kraja."


Na slikama: kompjuterska simulacija parade brodova na rijeci Seni, tokom svečanosti otvaranja Olimpijskoh igara u Parizu i policijske snage na ulicama Pariza.

(news)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen