Mittwoch, 24. Juli 2024

Uoči početka OI 2024. - Šta je važno i novo na Olimpijadi u Parizu

 








Pariz je spreman za Olipmijske ljetne igre. Sa novim sportovima i zlatnim medaljama na istorijskim lokacijama, u srcu Francuske, čeka se ovaj poseban veliki događaj.

Evropsko prvenstvo u fudbalu jedva da je završeno, a svijet sporta već čeka sljedeći veliki događaj: Olimpijske igre u Parizu. Od 26. jula u Francuskoj će biti dodijeljeno 329 zlatnih medalja u 32 sporta. Koji su sportisti kandidati za zlato, ima li još karata i kakva je sigurnosna situacija? Najvažnija pitanja i odgovori.

Ko su najveće zvijezde igara?

Američki košarkaši posebno dolaze sa impresivnim nizom međunarodnih velikana. LeBron James, Stephen Curry i Kevin Durant ciljaju na zlato. Tenis nije ništa manje istaknut: Novak Đoković i Rafael Nadal žele da spriječe sljedeći udar olimpijskog šampiona u Tokiju Aleksandra Zvereva. Izuzetna gimnastičarka Simone Biles iz SAD-a, ikona maratona Eliud Kipchoge iz Kenije, američka sprinterska zvijezda Noah Lyles i američka plivačica Katie Ledecky također imaju veliki potencijal zvijezda. Fudbalska legenda Marta ponovo je tu sa Brazilkama, njemački stonoteniski veteran Timo Boll je proslavljeni heroj, takođe i u Kini.

Koji sportovi su novi?

Po prvi put medalje će biti dodijeljene u breakdanceu, gdje se takozvani B-boys i B-girls međusobno takmiče u plesnim duelima. Nove su i discipline kitesurfing u jedrenju i maratonska štafeta u hodanju. U sportskom penjanju, kombinovano takmičenje se sastoji samo od balvana i olova. Brzina postaje vlastita disciplina. Također će biti uvedena nova težinska kategorija u ženskom boksu, ekstremnom kajaku i mješovitim disciplinama u streljaštvu. Bejzbol, hodanje na 50 kilometara ili karate više nisu dio programa. Biće manje disciplina u dizanju tegova.


Na Olimpijskim igrama u Parizu ovog ljeta biće održano 329 takmičenja u ukupno 32 sporta. Većina disciplina već je poznata gledaocima – kao osnovni sportovi, već dugi niz godina sastavni su dio olimpijskog programa.

Međutim, ovo se ne odnosi na sve sportove. Za ovogodišnje izdanje organizatori su prihvatili i ponudu MOK-a i, pored 28 osnovnih sportova, nude i jednu potpuno novu. Još tri dobijaju promjenu programa nakon premijere u Tokiju prije četiri godine. Breaking slavi svoju premijeru u Parizu.Urbani plesni stil (također poznat kao break dance), koji ima svoje porijeklo u hip-hop kulturi, pojavio se 1970-ih u Sjedinjenim Državama. Akrobatski pokreti i brzi plesni koraci u ritmu muzike karakterišu Breaking.

Nakon uspjeha proboja na Ljetnim olimpijskim igrama mladih u Buenos Airesu 2018. godine, sada debituje u Parizu kao novi sport u programu olimpijskih sportova. Za vrijeme Olimpijskih igara održat će se dvije discipline u brejku - jedna za žene i jedna za muškarce. 16 takozvanih B-Boysa i B-Girls takmiče se jedni protiv drugih u pojedinačnim bitkama i moraju impresionirati žiri svojim nastupom.

Još jedan novi sport je skateboard. Takmičenja u skateboardu održaće se na Olimpijskim igrama po drugi put nakon Tokija 2020. na La Concordeu u srcu Pariza. Skejtborderi se takmiče u dvije različite discipline: park i ulica. Sportisti moraju izvesti svoje najimpresivnije trikove na odgovarajućem terenu u roku od 45 sekundi i ocjenjuju se prema različitim kriterijima. U dva kruga (pretkolo i finale), najbolji od tri vožnje će se računati kao konačni rezultat.

Nakon što je sportsko penjanje uživalo veliku popularnost na Ljetnim igrama mladih 2018. godine, uvršteno je u olimpijski program za Igre u Tokiju. Format takmičenja je ponovo prilagođen za Olimpijske igre 2024. godine. U Parizu se sportsko penjanje dijeli na brzinu i kombinaciju balvana i olova. Cilj brzine je da se što brže savlada zid od 15 metara i pet stepeni u samo nekoliko sekundi. Cilj balvaniranja je penjanje na zid visok 4,5 metara u ograničenom vremenu sa što manje pokušaja; Ovo je u kombinaciji s Lead-om, gdje se na zid visok 15 metara također mora popeti u ograničenom vremenu, ali bez prethodnog viđenja rute.

Surfanje je takođe uvršteno u olimpijski program po prvi put u Tokiju. U okviru Ljetnih igara u Parizu, takmičenja u surfovanju će se održati u Teahupo'ou na Tahitiju (vidi sliku). Sportisti se takmiče na kratkim daskama koje su pogodnije za trikove. Surfere ocjenjuje petočlani žiri na osnovu raznolikosti, vrste i težine trikova. Brzina, snaga i protok - prelaz između trikova - također se uzimaju u obzir u osjenjivanju.

(kicker)

(NovaSloboda.ba)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen