Mittwoch, 31. Juli 2024

Šetnja iznad Sicilije

 


Palermo – Pošto nema mosta sa kopnene Italije, na Siciliju mora se ići trajektom. Ili, da to uradite kao Jaan Roose (32): hodanjem.

Umjetnik iz Estonije bio je prva osoba koja je tjesnac širok 3,5 kilometra prešla na "slackline", užetu širokom samo 1,9 centimetara, koje je bilo razvučeno između dvije kule na obalama.

Roose je za taj podvig trebao skoro tri sata. I, oborio bi svetski rekord (?) da se nije okliznuo sa konopca, na 80 metara od cilja...

Kako kaže, ponovni pokušaj slijedi.

(bams)

(spagos)

Ne, nije Porshe

 


Ozbiljno, nezavisno i revolucionarno – kada se nedavno pričalo o kineskim automobilima, uvjek je bilo mnogo pohvala, a pored elektronike, to se posebno odnosilo na sopstveni dizajnerski identitet kompanije.

Ali sa modelom po imenu Ora 07. sa kineskog zida, odmah se podsjećamo na vrijeme klonova i kopija. Kinezi su za svoju veliku limuzinu kao uzor uzeli Porshe Panameru, jasnije nego što su to uradili ikada ranije: okrugli farovi, prošireni blatobrani i ispupčeni zadnji kraj - paralele sa Porscheom su nepogrešive.

Za svega 4,5 sekundi, Ora 07 je već na 100 km/h – i može ići ukorak s Porscheom, kada je u pitanju ubrzanje (408 KS). Samo po cijeni (od 41.990 evra) daleko je iza...

(express)

(NovaSloboda.ba)


Iz stare štampe – Mostarska gradska hronika, Jugoslavenski list, od 12. jula 1927. godine

 


U Jugoslavenskom listu od 12. jula 1927. godine, objavljena je rubrika “Mostarska gradska hronika”, koju su uredili stalni dopisnici iz Mostara.

-:-

Glad na pomolu

Tek su se stišali malo glasovi o katastrofalnoj gladi u Hercegovini koja je prijetila i ljudskim žrtvama, već se čita zabrinutost svakog marljivog Hercegovačkog težaka. Iako gladan iz bojazni pred gladi, pred većom nevoljom, seljak je u svim kotarevima Hercegovine obradio i zasadio sva gola zemljišta, da do zadnjeg komadi

ka svoje zemlje iskoristi, kako bi što više dobio hrane i rasteretio se teškog tereta – duga.

Kad je sve to obradio, mnogi mi je seljak rekao, da, potraje li još nekoliko dana ova suša, da će prehrana biti mnogo teža nego lanjske godine, pa čak i nego 1918. godine.

Bojeći se katastrofe, koja će ga zadesiti u zimu, kad mora da se prehrani, seljak već sada, dok ima u izobilju trava, probire mnoge i suši ih, te ostavlja da se zimi s njome prehrani.

Ako ubrzo ne pane kiša vlasti bi trebale da se pobrinu i da pruže načina za uzdržavanje Hercegovine, kako ne bi bilo kasno dok ne nastupi katastrofa.

Ovdje iznosim što sam opazio, da se ne bi nadležni kasnije ispričavali da nijesu na vrijeme upozoreni, jer, dok je prošle godine svijet formalno gladovao u nekoliko kotareva, suša je danas općenita i nema niti jednog kotara u Hercegovini gdje nije već do sada usljed velike suše po četvrtina godišnjeg prihoda uništila.

O.Sefić

-:-

Akcija za bijedu u Hercegovini

Mostar, 10. jula. Veliki župan g. Dr. Avdo Hasanbegović sazvaće ovih dana sve narodne poslanike i kandidate da s njima povede jednu živu akciju za pomoć bijednika u Hercegovini. Veliki je župan ovih dana obišao cijelu Hercegovinu i dobio užasan utisak o njenome ekonomskome stanju. Bijeda je najjače izražena u bilećkom srezu gdje narod nema hljeba ni vode, po 12 km treba goniti stoku da pije vodu. Od suše je strašno postradao trebinjski i stolačni srez. Isto tako svi su izgledi da Popovo polje neće dati nikakve koristi, jer je potpuno propalo zbog suše.

-:-

Prodavala duhan financu

Mostar. 10. jula. Financijski pripravnik Miloš Avram došao je u brijačnicu Stjepana Sudara. Za njim uđe Hatidža Jonić supruga Mustafina i ponudi da mu proda duhana. Starica je bila prekrita feredžom i nije mogla po uniformi prepoznati financa. Ovaj je odvede u zgradu financijske kontrole i kod nje nađe 18 fišeka duhana težine 14 kg. Kažnjena je sa 180 Din. ali je izjavila da to ne može nikada platiti. Ta novčana kazna pretvorena je u 6 dana zatvora.

-:-

Otvorenje željezničkog prometa Mostar – aerodrom Jasenica.

Naročita komisija pustila je u saobraćaj novoizgrađenu željezničku prugu, koja spaja aerodrom sa glavnom željezničkom prugom. Ovo je značajno naročito zbog toga, što će se promet koji je do sada išao kroz Predhum ulicu, jednu od vrlo prometnih ulica naročito sa djecom biti upućen ovom prugom, te tako mirne građane Predhum ulice poštediti od čestih automobilskih nesreća, koje su se dešavale i nesnosne tuberkulozne prašine, koje u Mostaru ima i previše.

-:-
Tvornica engleskog štofa u Mostaru.

Tvornica štofa u Mostaru, koja se podiže na inicijativu g Vitkovića, napreduje punom parom. Naročiti majstori iz Engleske montiraju strojni uređaj. Kako smo informisani, rad u ovoj tvornici počet će sa novom 1928. godinom te će tako jadna mostarska sirotinja moći da zaradi koju koru hljeba.

-:-
Popis gladne djece za ekspediciju u Hrvatsku.

Veliki župan mostarske oblasti dao je naređenje sreskim poglavarima, da putem osnovnih škola popišu najsiromašniju djecu, da je pošalju u sjeverne krajeve. U tome smislu je danas oblasni odbor društva Crvenog Krsta dobio dopis od sreskog poglavara i spisak predložene djece. Ima ih u svemu 32 starih od 6-12 godina. Društvo Crvenog Krsta se najdostojnije odazvalo ovome pozivu i odmah je poduzelo sve potrebne mjere, da se ovoj potrebi nađe izlaza. Djeca su svih vjeroispovjesti. Još danas je poslan dopis glavnom odboru u Beograd s molbom, da se odmah pošalje potrebni novac i eventualne instrukcije.

-:-

Bolest zbog vrućine.

Ovdje su nastali dani nesnošljive vrućine. Zastali su skoro svi radovi, jer je narod jako olijenio, a uz to ima mnogo slučajeva bolesti. Ima ureda gdje je pola činovnika oboljelo od raznih bolesti, čiji je uzročnik velika vrućina. Samo onaj dio građanstva, koji ima sreće da se kupa u Neretvi od 11 izjutra do 6 naveče ne pati toliko od vrućine, koliko od umora zbog čestih “tranguza”.


Fotografija, Mostar, 1927. (foto Walter Leonhardt)

priredili: Armin Džabirov, Tibor Vrančić, Smail Špago

(NovaSloboda.ba)

Dienstag, 30. Juli 2024

Slike sedmice – Svadba rekorda

 





Kakva zabava. Prema izvještajima medija, vjenčanje sina indijskog milijardera Ananta Ambanija (29) sa Radhikom Merchant (29) koštalo je skoro 300 miliona eura. Otac Mukesh Ambani, 67, najbogatiji je čovjek u Indiji s bogatstvom većim od 100 milijardi dolara. Proslava je počela u januaru vjeridbom, u martu slavljem pred vjenčanje, sa nastupom Rihanne, zatim luksuznim krstarenjem u maju. Pravo vjenčanje je konačno održano 12. jula, u Mumbaiju sa 1200 gostiju, među kojima su bili šefa FIFA Gianni Infantino sa suprugom Leenom Al Ashqar, glumica Priyanka Chopra sa suprugom Nickom Jonasom, indijska glumica Anany Panday, bivši britanski premijer Tony Blair sa suprugom Cherie i mnogi drugi.

(welt)

(NovaSloboda.ba)


Iz svijeta – Slike sedmice



Olimpijska lopta

Pariz – Nekoliko dana prije početka Olimpijskih igara, pun mjesec sija kroz jedan od olimpijskih krugova na Ajfelovom tornju u Parizu.  



"Bravo, Joe"

Washington – Ispred Bijele kuće u Washingtonu pristalice Joea Bidena izražavaju podršku američkom predsjedniku. Svojom najavom da će ispasti iz trke za Bijelu kuću, 81-godišnjak je bacio u pometnju čitavu američku predizbornu kampanju.



Olimpijske igre mogu početi

Le Bourget - Američka gimnastička superzvijezda Simone Biles priprema se za Ljetne olimpijske igre u trening centru u Le Bourgetu kod Pariza.



Vještina

Teahupo'o - Vještina: Južnoafrička surferica Sarah Baum trenira na Tahitiju za Olimpijske igre.



Skoro kandidatkinja

Wilmington – Kamala Haris je napravila veliki korak ka kandidaturi za predsjednika – i oštro napala Donalda Trumpa u govoru pred izbornim osobljem. Američka potpredsjednica rekla je u govoru zaposlenima u prethodnom predizbornom timu predsjednika Joea Bidena u Wilmingtonu, Delaware, da sada ima podršku dovoljnog broja delegata da bude službeno imenovana za kandidata svoje stranke na stranačkoj konferenciji u Čikagu u augustu.



Varljiva tišina

Starokostyantyniv - U zapadnom ukrajinskom gradu Starokostjantinivu, stanovnici se kupaju u rijeci Slush. U gradu će biti stacionirani zapadni borbeni avioni F-16. Postoji otpor zbog zabrinutosti da će oni postati meta ruskih napada.

(msn)

(NovaSloboda.ba)


Prije 64 godine – Nešto lijepo u toplim ljetnim večerima

 


Ovdje još uvijek sve teče glatko. Lijepo obučeni gosti se okupljaju u velikom parku hotela Fronalp u Morschachu, Švicarska, kako bi plesali uz živu muziku pod lampionima, vijencima i reflektorima. Bile su to šezdesete godine prošlog vijeka, a stariji ljudi u regionu se i danas toga vrlo rado sjećaju: Ako ste željeli da doživite nešto lijepo u toplim letnjim večerima, morali ste da se popnete na Morschach iznad jezera Lucerne, gde vas je Franz Greter pozvao na ples na otvorenom u "Fronalp". Zauzeti i kreativni hotelijer je postavio atrakciju u hotelskoj bašti i lično je provjeravao da le sve funkcioniše kako treba: hodao je oko stolova sa mtalnim kotlićem, uzimao novac za ulaznice i, ako je bilo potrebno, bio i prilično grub, tražeći od gostiju poruče jelo i piće, inače objekat i sve ovo, ne bi bilo isplativo.

Ali svaki ples se jednom završi. Hotel je kasnije izgorio u požaru, a danas na njegovom mjestu stoji „Swiss Holiday Park”, “Švicarski Holiday Park“ sa hotelskim sobama, kongresnim centrom i bazenom. A karting sada kruži, nasuprot Greterovog starog plesnog podijuma na otvorenom.

(nzz)


Kratki tekst koji budi uspomene na slično vrijeme i kod nas, pedesete, šezdesete, sedamdesete, pa čak i osamdesete: kada je ples u večernjim satima u brojnim baštama bio glavna zabava u ljetnim večerima. Za podsjećanje, bašte sa muzikom u živo u Mostaru bile su: terasa hotel Neretve, terasa hotel Bristola, bašta hotela Buna, bašta kafane Pariz na Šetalištu, bašta Abraševića, bašta FK Velež u Cernici, bašta na Rudniku, terasa na terasi Doma kulture na Rondou, bašta Doma omladine na Korzu. Osim toga, za one koji nisu bili za ples, ljetne večeri su nudile zabavu sa narodnom muzikom, u restoranima koji su imali ljetne bašte. A svima onima, koji su upamtili ta vremena, i danas se koža naježi od ugodne hladnoće, koja bi u toplim ljetnim večerima obuzimala čovjeka, nakon nekoliko sati provedenih u ovakvim ambijentima.

Polovinom sedamdesetih pojavila se novina u obliku kafića i disco klubova, gdje se uz piće slušala muzika sa muzičkih uređaja, sa ploča ili traka.

Sve u svoje vrijeme.

(spagos)

Montag, 29. Juli 2024

Brojna publika na Skokovima

 















Skokovi za publiku
458 Skokovi sa Starog mosta u Mostaru
28. juli 2024.
fotografije: raja, portali, prijatelji


Pod Starim mostom u Mostaru okupila se brojna publika, upsrkos 
temperatiri od 35 stepeni.
(spagos)

Skokovi za uživanje

 

















Skokovi za uživanje
458 Skokovi sa Starog mosta u Mostaru
28. juli 2024.
fotografije: raja, portali, prijatelji

Amerikanka, skok sa Starog mosta
(spagos)


Dvadeset godina Vispakove "najveće džezve na svijetu"

 









"Ginisova džezva" tokom 458. skokova krasila Stari most

Prije 20 godina, na obali Neretve ispod Starog mosta u Mostaru, spomenika nulte kategorije svjetske baštine UNESCO-a, za vrijeme skokova sa Starog mosta ispečeno je u najvećoj džezvi na svijetu 650 litara Zlatne džezve, a građani Mostara popili su 8.000 fildžana prave bosanske kafe. Vispak je tada predstavio svoju džezvu koja ponosno ulazi u Ginisovu knjigu rekorda, kao najveća džezva na svijetu. Godine 2004. na osnovu prijedloga studenata, Vispak je uz pomoć najboljih baščaršijskih kazandžija isklesao džezvu u koju može stati 650 litara kafe. Ta džezva sada puni 20 godina tokom kojih je putovala širom svijeta predstavljajući Bosnu i Hercegovinu, običaje i kulturu našeg naroda, kao simbol naše države, od Kine do SAD-a, upotpunjavajući svako dešavanje mirisom i okusom prave bosanske kafe.

"U poduhvat izrade ove gigantske džezve krenuo sam na prijedlog direktora VISPAK-a, s obzirom da je ova kompanija željela svojim proizvodom Zlatna džezva na spektakularan način uveličati ceremoniju otvaranja obnovljenog Starog mosta u Mostaru. Pri tome, cilj nije bilo ostvarenje Ginisovog rekorda. Sama izrada je trajala tri mjeseca, uz pomoć mojih učenika Admira i Asima te majstora Ramiza Krehe. Sretan sam što obilježavamo 20 godina 'Ginisove' džezve koja je za to vrijeme obišla dosta svijeta i vjerodostojno predstavila našu tradiciju i kulturu, s nadom i uvjerenjem da će i ubuduće uveličati još mnogo drugih važnih događaja i obljetnica", izjavio je majstor Nasir Jabučar, koji je sa svojim timom izradio najveću džezvu na Svijetu. Proteklog vikenda održani su Tradicionalni skokovi sa Starog mosta, obilježavajući svojih 458. godina postojanja i 20. godina od obnove mosta, a Ginisova džezva je, kao i prije 20 godina stajala na starom mjestu, mirisala na pravu bosansku kafu i pružala gutljaje ćejfa tokom čitavog dana.

"Ginisova džezva, kako je od milja zovemo u kompaniji je naš ponos i značajan partner u marketinškim aktivnostima. Izuzetna nam je čast biti dio tradicionalnih priča, kao što su upravo skokovi sa Starog mosta, jer baš istu autentičnu priču govori i naša Zlatna džezva. Zajedno, rame uz rame i nakon 20 godina, pa vjerovatno i za sljedećih 20, radosno ćemo stajati uz naše identitete, simbole, ponose i kulturu. Uz narod, autentično i sa bosanskohercegovačkim šarmom, obećavamo da ćemo uvijek ponosno predstavljati Bosnu i Hercegovinu sa najvećom džezvom na svijetu", poručila je Lejla Mehica Kadrić, brand manager Zlatne džezve.

Kao simbol Bosne i Hercegovine "najveća džezva na svijetu" će nastaviti svoj put promocije pozitivnih vrijednosti, kulture, tradicije i autentičnosti Bosne i Hercegovine.

(klix/20240729)