Freitag, 30. Dezember 2022

U sjećanju – Pele “kralj fudbala”, (1940-2022.)

 




Pelé je bio bolji od Mesija, Maradone i Ronalda zajedno

(prevedena kolumna)

Priča se da je bog fudbala stvorio ovu prekrasnu igru za njega.
Edson Arantes do Nascimento, zvani Pelé. Niko ne zna tačno zašto mu je ovo ime. Ali decenijama je bio najbolji fudbaler svih vremena. To vrijedi i danas, čak ni izvanredno Svjetsko prvenstvo Lionela Mesija u Kataru to nije moglo promijeniti. Iako ga većina mlađih genercija nikada nije vidjela kako igra uživo.
Franz Beckenbauer je igrao s njim. Njih dvojica su se upoznali pred kraj karijere u Cosmos New Yorku. Pelé je Franca nazvao "moj njemački brat". Franz kaže: „Od svih velikih fudbalera, on je bio najveći. I sjajna osoba uz to.”
Pele je imao 82 godine.
Uz Muhammada Alija († 74), bio je vjerovatno najveći i najharizmatičniji sportista kojeg je svijet ikada vidio.
Tostão, njegov kolega napadač kada su osvojili Svjetsko prvenstvo 1970., jednom je rekao: „Ako spojite sve talente Maradone, Cristiana Ronalda i Messija, imali biste igrača koji bi se približio Peleovoj klasi. Ali Pele bi ipak bio bolji.”
Odrastao je u sirotinjskim četvrtima Baurua zapadno od Sao Paula i čistio cipele na željezničkoj stanici. Otac je morao rano da prekine fudbalsku karijeru zbog teške povrede i bio je čistač na klinici. Majka mu je bila pralja veša.
Fudbal je igrao bos. Lopta se sastojala od povezanih čarapa. Ali i sa takvom loptom je mogao da žonglira nekoliko minuta.




Kada su ga već dugo zvali Pele, dobio je ugovor u FC Santosu sa 15 godina. Sa 16 je bio igrač reprezentacije, a sa 17 svjetski prvak. Do danas najmlađi svih vremena.
Nakon Svjetskog prvenstva 1958., gdje je postigao šest golova u četiri utakmice, počeli su ga zvati "O Rei" - kralj.
Osvojio je 26 titula u 17 godina igranja, postigao 1301 gol u 1390 utakmica (prosjek 0,94 po utakmici). Kada je biran „Svjetski fudbaler 20. vijeka“, osim Pelea nije bilo ozbiljnog protivkandidata.
Nakon 1962. godine postao je treći put svjetski prvak 1970. godine, što nikome drugome nije pošlo za rukom. Iako visok samo 1,73 metra, u finalu protiv Italije (4:1) postigao je 1:0 visoko u zraku udarcem glavom protiv tvrdog defanzivca Burgnicha, poznatog pod nadinkom "kamen". Kasnije je rekao: „Prije finala, ohrabrio sam se i rekao sam sebi, Pelé je napravljen od mesa i kostiju. Kao i ja. Poslije utakmice sam znao da nisam bio u pravu.”
Mitovi oko Pelea toliko su legendarni da moraju biti istiniti:
-Kada bi izvodio slobodan udarac, igrači u zidu su se okretali da vide njegov gol.
-U jednoj utakmicu Kolumbiju 1967. sudija ga je poslao u svlačionicu (tada još nije bilo crvenih kartona)- Međutim, gledaoci su toliko bjesnili na tribinama, sve dok ga sudija nije vratio iz kabine na teren. Dozvoljeno mu je da nastavi igru.
-1969. godine građanski rat u Nigeriji je prekinut zbog meča Pelea i Santosa. Tek nakon utakmice počeli su ponovo pucali.
-U svakom slučaju, istina je da je on zvanično proglašen "nacionalnim bogatstvom" od strane brazilske vlade i zbog toga nije mogao da se preseli u Evropu. U tada brojnim prijateljskim utakmicama Santos je primao 150.000 dolara. 50 posto od toga je bilo za Pelea.
Bio je centarfor, viseći napadač i plejmejker sve u jednom. A takođe "lažna devetka", iako taj termin tada nije ni postojao.
Pošto je izgubio većinu svog bogatstva zbog rizičnih poslova sa nekretninama, preselio se u Njujork 1975. godine, gde je potpisao trogodišnji ugovor vrijedan 4,5 miliona dolara. Uz to je još 5,2 miliona dolara od reklamnih ugovora stiglo je njegovu kasu. Sa Peléom, Cosmos je iznenada povećao prosječnu posjećenost na stadionu Giants sa 4.000 na prosječno više od 50.000 po utakmici.






Pelé privatno: Ostatak života proveo je u vili u mondenom primorskom ljetovalištu Guaruja blizu Santosa s pogledom na Atlantik. Sa 75 godina oženio se po treći put. Marcia Aoki, koja je rođena u Japanu, mlađa je od njega 25 godina.
Iz prva dva braka ima petoro djece. Osim toga, Pelé je prihvatio očinstvo za dvije vanbračne kćeri.
Nakon karijere osnovao je uspješnu agenciju za sportski marketing. Postao je ambasador dobre volje UN-a i ministar sporta Brazila (1995-98). I postao je reklamna ikona (uključujući i Viagru). Njegovo bogatstvo procjenjuje se na skoro 100 miliona eura.



"O Rei" - kralj je mrtav! Kao najveći fudbaler svih vremena, on će zauvijek živjeti u glavama navijača. I sam je jednom rekao: „Ne mogu zamisliti život bez fudbala. Nadam se da se fudbal može igrati i na nebu.”
(Alfred Draxler)

prevod Smail Špago

fotografije, internet, arhiva

(spagos)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen