Freitag, 2. Dezember 2022

Putopisci novog doba – Deset stavri (ni)ste znali o Mostaru

 


Na portalu Rio, priče sa putovanja, riopricesaputovanja.com autor Robert Dacešin je objavio putopisnu reportažu sa putovanja u Mostar 26. septembra 2022. godine:


Robert Dacešin: 10 stvari koje možda niste znali o Mostaru


Mostar je bez dileme jedan od najpopularnijih gradova u našoj zemlji koji godišnje posjeti oko milion ljudi, a iako često prođemo kroz njega, ponekad se zapitam koliko zapravo znamo o ovom gradu. Stoga, u ovom tekstu, nalazi se TOP 10 zanimljivosti, koje možda niste znali o Mostaru, a koje su mene lično prilično iznenadile.

1 Da li ste znali da ime rijeke Neretve u prevodu na naš jezik znači “Božiji dar” i da se sa prosječnom godišnjom temperaturom od sedam stepeni, smatra najhladnijom rijekom na čitavom svijetu?



2 Ili to da se u Mostaru nalazi jedina džamija na svijetu ispod koje prolazi jedna riječica? U pitanju je Hadži Kurtova džamija, poznata i kao Tabačica, kroz koju prolazi rukavac rijeke Radobolje.



3 U starom dijelu grada, sasvim sigurno ćete proći kroz čuvenu Kujundžulik ulicu, koja je osim po svojim prekrasnim radovima starih majstora koje ćete u njoj pronaći, zanimljiva i zbog toga što je nekada ranije, svaka radnja u ovoj ulici bila obojena u posebnoj boji, iz razloga kako bi gosti lakše mogli pronaći majstora kojeg žele. Postojale su naravno i table sa imenima radnji, ali kako u to vrijeme određen dio ljudi nije znao da čita, ovo je bio lakši vid raspoznavanja.



4 Ova ulica je zanimljva i zbog toga što se odmah kraj nje nalazi i Kuluk ulica, nekadašnja ulica Nadničara, koja je sa svojih 27 metara, najkraća ulica u Bosni i Hercegovini.



5 A pored toga što je najkraća, značajna je i zbog činjenice što se u njoj nalazi hotel Evropa, u kojem je Aleksa Šantić održao prvu predstavu ikada.

6 Toliko već pričamo o Mostaru, a nisam vam ispričao kako je on dobio ime. E pa, nastalo je po vojnicima koji su čuvali Stari most, a koji su se zvali mostari.

7 A kada već govorimo o Starom mostu, vrijedi spomenuti da se on do 1566. godine prvo zvao most sultan Sulejmana, potom Veliki most, da bi tek kasnije dobio ime Stari most koje nosi danas.

8 Stari most, poznat je i po čuvenim skokovima, a do današnjeg dana, oko 3400 turista usudilo se da se popne na njega i skoči u hladnu Neretvu. A vjerovali ili ne, čak 80% njih, dolazi iz Australije! Glavni razlog za ovo su dva komičara sa ovog kontinenta koja su svojevremeno snimala emisiju ovdje i koja su popularizovali ovu atrakciju u svojoj zemlji.

9 A kad ste već kod Starog mosta, na samo nekoliko metara od njega, nalazi Tabhana, utvrđenje sa debelim zidovima i ogromnim bazenom u sredini. Na ovom mjestu je još u 17. vijeku postojala radionica za štavljenje kože.



10 I za kraj, ukoliko niste vidjeli, Mostar je dobio i prvi Sky walk u našoj zemlji koji se nalazi na brdu Fortica i sa kojeg se pruža zaista fantastičan pogled na grad. Dužina staklenog poda iznosi 35 metara i ako ste u Mostaru, topla preporuka da doživite jednog ovakvo iskustvo.

Ako ništa, zbog ovog pogleda ispod.

Da li ste znali za ove stvari i da li ima još nešto što bih mogao da dodam na ovu listu?

Za više ovakvih priča, zavirite na moj Instagram nalog.

Robert Docesin


Link za stranicu:

10 stvari koje možda niste znali o MOSTARU - RIO priče sa putovanja (riopricesaputovanja.com)


Link autora na Instagramu:

Robert Dacešin (@robert_dacesin) • Instagram-Fotos und -Videos

Robert Dacešin (@robert_dacesin) • Instagram-Fotos und -Videos

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen