Sonntag, 4. Dezember 2022

Putevima po Bosni i Hercegovini - Umoljanske vodenice

 



(fotografije Dženad Džino)

Umoljanske vodenice...Bosna i Hercegovina

Ako vas put nanese na planinu Bjelašnicu, svakako morate izdvojiti vremena da obiđete Umoljane, očaravajuće selo koje ima šta ponuditi u svako godišnje doba.

Očaravajući pejzaž dočekat će vas dok idete krivudavom cestom prema ovom bjelašničkom selu smještenom na 1.353 metra nadmorske visine. Prije nego što uđete u selo, na desnoj strani, pored puta možete vidjeti nekropolu stećaka koja svjedoči da se ovdje život odvija već vijekovima. Nekropola ima 47 stećaka i nalazi se na UNESCO-voj listi svjetske baštine.

Na obroncima sela, s lijeve strane puta, smještene su stare vodenice na vrelu Sedrenik koje izvire iz kamena i koje fascinira sve zaljubljenike netaknute prirode. Vodenice u zabjelašničkom području spadaju u vrstu malih potočnih vodenica i sve su s horizontalno postavljenim vodeničnim kolom. Takve vodenice najčešće susrećemo na malim vodotocima.

Oskudnost vode u vodotocima na kojima su građene vodenice na Bjelašnici glavni je uzrok gradnje vodenica skromnih dimenzija s malim žrvnjevima (kamenjem). Pošto su vodotoci slabe snage i povremeni, na većini njih bilo je moguće mljeti samo u određeno doba godine, pretežno u jesen. Nakon što se žito požanje i pripremi za mljevenje i kada padnu jesene kiše, onda je bilo moguće pokrenuti vodenična kola i samljeti dovoljne količine žita skoro za cijelu godinu.

Umoljanske vodenice su se nalazile neposredno ispod izvora Sedrenik. Na topografskim kartama evidentirane su četiri vodenice. Danas je u turističke svrhe izvršena obnova vodenica u djelimično originalnoj varijanti. Obnovljeno je sedam vodenica. Pored ovih vodenica postojala je nekada jedna umoljanska vodenica na Studenom potoku, u donjem njegovom toku, prije nego što se potok obrušio kaskadama u kanjon Rakitnice. Od te vodenice vidljiv je samo jaz i podzida (temelji objekta) i nema nikakvih ostataka. Ova vodenica nije evidentirana u topografskim kartama.

(facebook/Geografija-Interesantno/Dario Jakesevic)





(fotografije: Geo-interesantno)

Umoljanske vodenice su se nalazile neposredno ispod izvora Sedrenik. Na topografskim kartama evidentirane su četiri vodenice. Danas je u turističke svrhe izvršena obnova vodenica u djelmično izvornoj varijanti. Obnovljeno je sedam vodenica. Pored ovih vodenica postojala je nekada jedna umoljanska vodenica na Studenom potoku, u donjem njegovom toku, prije nego što se potok obrušio kaskadama u kanjon Rakitnice. Od te vodenice vidljiv je samo jaz i podzida (temelji objekta) i nema nikakvih ostataka. Ova vodenica nije evidentirana u topografskim kartama.






(fotografije, komoot)

Umoljanske vodenice
Na obroncima sela Umoljani, sa lijeve strane, nalazi se sedam starih mlinova uz izvor Sedrenik koji se uzdiže iz kamena i fascinira sve ljubitelje netaknute prirode.
Pratimo markiranu stazu u pravcu Lukomira, koja nas prvo vodi pored mlinova do visokog platoa, odakle nam se pruža prekrasan pogled na kanjon Rakitnice.
6. decembar 2020

Wassermühlen von Umoljani (Vodenice)

An den Hängen des Dorfes Umoljani, auf der linken Seite, befinden sich sieben alte Mühlen an der Quelle Sedrenik, die aus Stein entspringt und alle Liebhaber unberührter Natur fasziniert.
Wir folgen den markierten Weg weiter Richtung Lukomir, welcher uns zuerst hoch an den Mühlen vorbei, auf ein Hochplateau führt, wo wir einen sagenhaften Blick in den Rakitnica Canyon haben.

Wassermühlen von Umoljani (Vodenice): Wanderungen und Rundwege | komoot

(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen