Sonntag, 18. Dezember 2022

Fascinantni penjač

 



Planinski jarac, kozorog (Capra ibex) je virtuozni penjač, kreće se razigrano i po najstrmim terenima. To im omogućavaju njihova posebna kopita.

Stjenovite planine su tereni za kozoroga, a njegova specifičnost je fascinantno penjanje po strmim terenima. Za svoje nastupe koristi i gotovo vertikalno nagnute stijene, elegantno skačući s jedne izbočine na drugu, i sve to čini sa nevjerovatno velikom brzinom.

Ponekad mužjaci koriste ovu alpsku pozornicu za dvoboj sa svojim moćnim rogovima. Oni u duboke ponore padaju samo u izuzetno rijetkim i iznimnim slučajevima.

Kozorog ima izvanredan instinkt za penjanje, koji uče i usavršavaju od malih nogu. U svakom slučaju, mladi vrlo brzo nakon rođenja mogu slijediti roditelje dok se penju uz liticu.

Zahvaljujući genetskim potrebama, kozorog je idealno prilagođen planinskom svijetu. To je uglavnom zbog kopita. Stopala su mu podijeljena u dva dijela, i imaju dva vrha kopita, koje mogu samostalno pokretati. Takvo kopito se može idealno prilagoditi tlu. Postoje i mekane i elastične potplate stopala, koji štite životinju od klizanja. Napokon, stopala su vrlo narožena na rubovima, što povećava čvrstoću koraka na alpskom terenu.

U potrazi za solima koje ližu sa stijena, grupe kozoroga često se mogu vidjeti u strmom zidu brana jezera. To je njihovo životno okruženje, i tamo se čvrsto drže, čak i ako se čini da prkose gravitaciji. Kozorozi se kreću po stijenama čak i zimi. U potrazi za hranom, otopljene ili skliznute snježne mase na južnim padinama, povremeno otkrivaju nešto što one migu pojesti. Upravo zbog toga što tako čvrsto balansiraju na zidovima stijene, kozorozi se već dugo smatraju idealnim plijenom za lovce. Zbog toga su masovno lovljeni.

U tome je i praznovjerje takođe igralo ulogu. Rogovi životinje nerijetko su se koristili kao posude za piće. Oni koji piju iz nje imuni su na epilepsiju. U alpskim predjelima Evrope smatra se da alpski kozorozi više nisu ugroženi., te da se njihova populacija oporavila.

(express)

(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen