Freitag, 23. Dezember 2022

Iz svijeta – Slike dana

 


Zima je prava umjetnica
1712. godine, u gradu Gadebusch u okrugu Meklenburg, švedske trupe su odnijele značajnu pobedu protiv saksonsko-danskih trupa. Na njihovoj strani je bila duboka zima, koja u ovom slučaju djeluje kao umjetniöka instalatacija visokog ranga: slika prikazuje snijegom prekriven krov ogromnog silosa, čija je cerada pričvršćena starim automobilskim gumama.



Uživanje na ledenom švedskom stolu
Čak i ako instinktivno dodijelite sliku drugom dijelu svijeta koji je nama bliži: uvijek se možete osloniti na kineske foto motive. Ovaj prikazuje pticu koja se hrani ledenim crvenim bobicama na snježnom grmu. Mjesto radnje u sjeveroistočnoj kineskoj provinciji Heilongjiang je nesumnjivo sasvim sluöajno odabrano. Ali životinji, koja je otporna na hladnoću, vjerovatno treba zavidjeti, ako je uporedite sa njenim sunarodnnacima koji se, kao rezultat diktatorskih protiv-kovid mjera, nakon opuštanja, ponovo masovno gomilaju u pretrpane bolnice.



Koncert iza linije fronta

Odjeven u pancir i rukavice protiv hladnoće, pijanista Darius Mažintas sjedi za bijelim klavirom. Nalazi se na planini Kremenec u istočnom ukrajinskom gradu Izjumu, koji je nedavno oslobođen.

U vrijeme Božića, litvanski umjetnik pušta muziku sa tableta jednog od najpoznatijih živih kompozitora u Ukrajini: Valentina Sylvestrova. Ovaj 85-godišnjak izbjegao je u Berlin u proljeće prije ruskog agresorskog rata.

(news)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen