Dienstag, 20. Dezember 2022

SP u fudbalu 2026. održaće se u SAD, Kanadi i Meksiku

 




Samo što se Svjetsko prvenstvo u fudbalu u Kataru završilo, pogledi se već upućuju ka narednom prvenstvu 2026. godine


Sljedeće Svjetsko prvenstvo u fudbalu održaće se 2026. godine u Sjevernoj Americi, a već sada je poznato da će to biti najveće, ikad održano prvenstvo.

Svjetsko prvenstvo 2026. godine održat će se u Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadi i Meksiku i predstavlja najveću ekspanziju broja ekipa u istoriji. Naime, od 1998. godine i prvenstva u Francuskoj pa zaključno s tek završenim turnirom u Kataru, na SP su nastupale 32 reprezentacije. U Sjevernoj Americi ta će brojka biti 48. Takva promjena najviše će značiti zemljama iz Afrike i Azije koje će dobiti značajan porast broja ekipa, a po prvi put će i Okeanija imati izravnog predstavnika. Evropska kolonija bit će povećana s 13 na 16 momčadi.

Prvobitna ideja Giannija Infantina, predsjednika FIFA-e, je bila da turnir podijeli u 16 grupa po tri reprezentacije, ali zbog neizvjesnosti koje je ponudilo natjecanje u Kataru, odlučeno je da će se još razmisliti o toj ideji. Sad je glavna vizija da se turnir podijeli u 12 grupa po četiri reprezentacije. Takođe će se udvostručiti broj stadiona u odnosu na prvenstvo u Kataru. Umjesto osam, u Sjevernoj Americi igrat će se na 16 stadiona, jedanaest u SAD-u te po tri u Kanadi i Meksiku.

(sport)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen