Donnerstag, 15. Dezember 2022

Šezdeset godina od prvog filma o Winnetou





Prvi Winnetou film došao je u njemačke bioskope prije 60 godina: “Der Schatz im Silbersee”, “Blago Srebrnog jezera” prikazan je 12. decembra 1962. u kinima u Stuttgartu, a dva dana kasnije u Münchenu.

Nedugo nakon toga došao je i u naša kina. Od prvog, do poslijednjeg, jedanaestog po redu filma o Winnetou, naša kino publika je rado i redovno išla u kino, da proprati nove avanture junaka filma. Ponekad bi nam pomnom praćenju radnje filmova, nesvjesno zasmetali snimci krajolika iz filma. Ivanjica, Popovo polje, Plitvička jezera... kroz Hrvatsku, Sloveniju, Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru, kao i lica statista, kauboja i indijanaca, među kojima smo prepoznavali likove iz vlastite raje. Sjećanje naviru i na kino Zvijezdu, kao i na staro kino Partizan, popularni Sinemaskop, Bulevarom, kraj Ćirine štreke, na kraj grada.

Podsjećanje na filmove o Winetou u knjigu je prenio autor Michael Petzel. Prvo u knjigu u povodu 50 godina filma o Winnetou, a sada i za 60 godišnjicu.

Michael Petzel je ponovo revidirao svoje izdanje knjige za 50 godina jubileja i predstavlja najljepšu priču o uspjehu njemačkog filmskog čuda na 200 stranica sa 154 u boji i 23 crno-bijele ilustracije. Ali nisu samo Pierre Brice ili Lex Barker u centru pažnje u knjizi, tu su i Marie Versink, Stewart Granger, Ralf Wolter ili Uschi Glas i mnogi drugi.
Winnetou idealna uloga
Najljepši isječci i scene iz Winnetouovih filmova u fokusu su ovog novog, drugog, izdanja knjige "50 godina Winnetou filma". Tada, prije 60 godina, kada je sniman “Der Schatz im Silbersee”, “Blago Srebrenog jezera”, nije bilo nimalo sigurno hoće li filmska adaptacija klasika Karla Maya uspjeti. Na kraju krajeva, generacije mladih ljudi (dječaci i djevojčice) zamišljale su fantaziju Winnetoua koja je bila inspirisana literaturom (datum izdanja približno 1891.), ali nikada nije postojala u stvarnosti. No, s glumačkim izborom Winnetoua Pierrea Bricea, postignuto je ono što rijetko postaje stvarnost.
Winnetou kao inspiracija
Njegov portret je zapravo prije svega živjeo od potcenjivanja. Reditelj Harald Reinl je rekao da mu se Brice čak požalio da mora samo stajati. Ali kod Winnetoua je bilo dovoljno i samo prisustvo. Činjenica da je Winnetoua kao identifikacionu figuru njemačke omladine zamjenili drugi uzori krajem 1960-ih, kako se žalio Petzel, može se sumnjati s obzirom na njegove ideale. Jer, zar nije samo "hrabrost, iskrenost i odanost" od buntovne omladine iz 1968. zahtijevala generacija njihovih roditelja? U tom pogledu, moglo bi se, nasuprot tome, tvrditi, poput Petzena, da je Winnetou posebno ojačao njemačku omladinu u njihovoj pobuni protiv roditelja pozivajući se na prave vrline u njihovim srcima. Posljednji Winnetouov film, “Winnetou und Shatterhand im Tal der Toten”, “Winnetou i Shatterhand u Dolini mrtvih”, objavljen 1968. godine, propao je i možda je Petzen zbog toga u pravu. Međutim, u međuvremenu se jednostavno pojavilo više ponuda za identifikaciju za njemačku omladinu.
Winnetou u riječi, slici i zvuku
Kako god bilo, ova publikacija vraća čitaoca u vlastitu mladost i prikazuje filmske kadrove s Grobnik polja kod Rijeke i drugih filmskih lokacija u Hrvatskoj, od kojih su neke spašene u dramatičnim okolnostima. Fotografije su dopunjene originalnim citatima iz bestselera Karla Maya i označene mjestima i godinama. Michael Petzel je posložio fotografije hronološki prema objavljivanju jedanaest Winnetouovih filmova i dao naslove poglavlja i tekstova.

Ako od izdavača kupite i Böttcher soundtrack “The Great Karl May Soundtrack Box”, 3 CD-a digitalno remasterirana, broj artikla: 52089, sigurno ćete moći još više povećati svoje zadovoljstvo čitanjem. Nezaboravna iskustva i maštanja su zagarantovana.

O knjizi:

Michael Petzel
60 Jahre Winnetou-Film
Zweite, überarbeitete Auflage von “50 Jahre Winnetou-Film”
2022, Hardcover, 22,0 x 19,5 cm, 200 Seiten
ISBN: 978-3-7802-3094-2
Karl-May-Verlag GmbH
34,- €


60 Jahre Winnetou-Film - Literaturzeitschrift.de

(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen