Samstag, 24. Dezember 2022

Iz svijeta – Slike sedmice

 


Ratno novorođenče
Slika izgleda kao simbol svakodnevne ratne brutalnosti: novorođenče leži na odjelu intenzivne njege, obučeno u vuneni prsluk i male rukavice. A samo nekoliko metara iza: zid vreća s pijeskom koje štite bebu od posljedica mogućih raketnih udara. Fotografija je snimljena u kijevskoj bolnici Ochmatdyt, najvećoj dječjoj bolnici u zemlji. U prvim danima rata ove zgrade su bile pod vatrom.
Čak ni sada opasnost nije izbjegnuta – ruske rakete i dalje gađaju veće gradove Ukrajine.



Gužva pred golom
Gužva u kaznenom prostoru, gomila igračica se bori za loptu, gura se, udara i skače, ali je golman Jasmin Pal sigurna. Ona je skočila najviše, i lopta joj pada u ruke - tako je spasila FC Köln u remiju bez golova protiv SC Freiburg prošle nedjelje. Ženska Bundesliga sada ulazi u zimsku pauzu.
Od drugog mjesta njemačkih žena na Evropskom prvenstvu, liga je doživjela procvat. Samo u prvih devet kola utakmica, na stadione je došlo oko 173.000 gledalaca – više nego u bilo kojoj prethodnoj sezoni.



Ledolomac
Zime su duge i hladne u gradu Shenyang u sjeveroistočnoj kineskoj provinciji Liaoning, između Žutog mora i severnokorejske granice. U ekstremnim slučajevima temperatura može pasti ispod minus 20 stepeni Celzijusa. Plivanje u ledu je popularan sport na ovim geografskim širinama: u hladnim mjesecima prekaljene figure, poput čovjeka u crvenim šorcu i žutoj kapici za kupanje silaze u prirodne bazene. Ovaj bazen ostaje bez leda na površini samo zato što kupač svaki dan čekićem razbija zaleđenu površinu jezera tvrdu kao kamen.
To mu ujedno dođe i kao zagrijavanje.

(stern)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen