Samstag, 31. Dezember 2022

Kraj jedne ere – Telegram




Telegram jedva da poznaje neko od mlađe generacije. Danas ga se još sjećaju samo starije generacije: Jedna kratka vijest poslata na neku adresu, bilo gdje u svijetu, bivala je u pismenom obliku izručena u razmaku od sat do dva vremena. Tako nešto još se može vidjeti u starim crno-bijelim filmovima, kada poštar zazvoni na vratima i izrekne značajnu rečenicu: “ Telegram za...”, a onda postaje uzbudljivo, dobra, ili loša vijest? Telegram je uvijek značio nešto važno i hitno, jer bi inače bilo preskupo javiti neku običnu vijest na takav način, za šta je na raspolaganju stajala ipak mnogo jeftinija dopisnica, ili razglednica. Telegramom su se javljale radosne i tužne stvari, život, uspjeh, smrt... A sve ovo se dešavalo u vremenima kada veliki broj domaćinstava nije imao ni obični telefon u kući. Telegram je bio skupa informacija, jer se cijena formirala na osnovu broja riječi, a imao je i svoj stil završetka rečenice sa riječi +++Stop+++. Telegram je doživio svoj kraj pojavljivanjem mobitela.

Među poslijednjima na svijetu njemački Deutsche Post, nakon 213 godina, ukida ovaj servis 31. decembra ove godine. Kako kažu, zadnjih godina je korišten samo u reprezentativne svrhe, pozdravi, čestitke i slično.

Izumljen u 19. vijeku, telegram je bio jedan od najbržih načina za prenošenje važnih informacija, kao i u skoro čitavom 20. vijeku. Tekst koji je diktiran lično ili telefonom, u pošti ili telegrafu, obično se slao teleksom u poštansku ili telegrafsku kancelariju u blizini primaoca, a zatim se dostavlja kurirskom službom.
Budući da je prilično visoka cijena telegrama bila zasnovana na broju riječi, razvio se poseban stil jezika sa kratkim oblicima umjesto potpunih rečenica. Tipična formulacija je bila nešto poput: "Stižem u subotu u 20 sati", “položio ispit”, "sretan rođendan...", “Rođen(a) unuk(a)”. “Deda (baba) umro (la)”.

Sa širenjem telefonske mreže, a još više sa pojavom interneta i pametnih telefona, telegram je dramatično izgubio na važnosti. U mnogim zemljama svijeta je ukinut u zadnjim decenijama, a kako je rečeno, Njemačka je posljednja zemlja u svijetu koja je ukinula ovaj servis.

(welt)

(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen