Montag, 26. Dezember 2022

U sjećanju - Charlie Chaplin (1889 -1977)

 


Charlie Chaplin (Čarli Čaplin) poznat je u cijelom svijetu - karijera glumca nijemog filma trajala je 75 godina i prekinuta je tek njegovom smrću. Chaplin je bio zabavan, čak i dirljiv, a malo ko zna u koliko je skandala bio upleten.

Prema jednoj verziji, Chaplin je rođen u ciganskom logoru - tako je barem pisalo u pismu skrivenom u kući Chaplina. Adresar pisma bio je čovjek po imenu Jack Hill, koji je napisao da je Chaplin rođen u "ciganskom kampu u vlasništvu Kraljice Cigana", koja mu je bila tetka.



Izvod iz matične knjige rođenih za Čarlija Čaplina nikada nije pronađen, ali prethodni biografi glumca su sigurni da je rođen u Londonu u porodici umjetnika iz Music Halla Charlsa Spencer Chaplina i Hannah Chaplin.





Svoju prvu ženu, Mildred Harris Chaplin, upoznao je kada je on imao 30, a ona samo 16 godina. Vjenčali su se jer je Mildred bila uvjerena da je trudna. Iako se pokazalo da je uzbuna bila lažna, Mildred je vrlo brzo zatrudnjela i rodila sina koji je živio samo tri dana. Porodični život ovog para nije bio uspješan, a samo dvije godine kasnije par se razveo.

Sa 35 godina, Chaplin je upoznao svoju buduću suprugu Litu Grey, koja je tada imala samo 12 godina. Njihova veza počela je kada je Lita imala petnaest godina. Lita je brzo ostala trudna. Chaplin joj je ponudio abortus, ali je ona odbila.

Potom joj je ponudio da joj nađe muža i da joj "isplatu" - 20 hiljada dolara, ali je ta opcija odbijena. Grey je insistirala na braku, uprkos tome što je priznala da ne voli Chaplina.

Međutim, ovaj brak nije dugo potrajao. Par se razveo tri godine kasnije. Grey je optužila Chaplina za vječnu preljubu i izopačenost. Na sudu je Litin advokat je zapretio Chaplinu da će imenovati šest glumica koje su spavale sa komičarem tokom njegovog braka. Grej je dobila 625.000 dolara nakon razvoda, plus 200.000 dolara na bankovni račun svoje djece.

Chaplin je nekoliko godina kasnije upoznao svoju treću ženu. Njihova romansa vjerovatno ne bi počela da Paulette Goddard nije lagala da ima samo 17 godina (u stvari, imala je 22). Ubrzo se preselila kod Chaplina i počeli su raditi na novom filmu, a razveli su se ubrzo nakon premijere.

Sa 54 godine Charlie Chaplin je pronašao svoju četvrtu ženu - 18-godišnju Unu O'Neill. Par je živio zajedno 34 godine i odgajao osmero djece.

Chaplin je također imao težak odnos sa vlastima. FBI je počeo da istražuje Chaplina 1930-ih nakon objavljivanja filma "Nova vremena". Tokom snimanja Velikog diktatora, Chaplin je upozoren da će se film suočiti s problemima cenzure.

Tokom prikazivanja filma "Monsieur Verdoux", Chaplin je pozvan na saslušanje u Washington od strane Istražne komisije o neameričkim aktivnostima, ali je poziv kasnije povučen.

Chaplin je živio dug i kontroverzan život, ali je umro onako kako bi to mnogi to sanjali - u svom krevetu, u 89. godini, u snu.

Umro je na Božić, 25. decembra 1977. godine

(Quelle: bigpicture.com)


Charli Chaplin, jedan od simbola filmske umjetnosti, preminuo je prije 45 godina.

Godine 1972. nagrađen je Oscarom za ukupni doprinos filmu. Jedan od najpopularnijih i najuticajnijih stvaratelja, podređivao je vizualnu komponentu svojoj glumi zasnovanoj na mimici i gestikulaciji.

Charlie Chaplin, jedan od simbola filmske umjetnosti, preminuo je na današnji dan prije 45 godina, 25. prosinca 1977. u šviraskom Corsier-sur-Veveyju. Rođen je u Londonu 16. travnja 1889. godine Charles Spencer Chaplin, a potiče iz familije siromašnih zabavljača te je od osme godine nastupao u vodvilju. Po dolasku u SAD 1913. prelazi na film, isprva kao glumac u komedijama M. Sennetta. Od 1914. scenarist i redatelj svojih filmova, izgradio filmski lik skitnice (The Tramp), koji je tumačio sve do 1940. Značajke toga lika, jednoga od najistaknutijih unutar glumačkoga tipa komičara, sentimentalizam i lažnu ležernost u ophođenju, kao i njegovu vanjštinu – iznošeno gospodsko odijelo s polucilindrom, prevelike cipele, štap i brčići – potpuno je oblikovao u filmu Skitnica (The Tramp, 1915).

Do 1921. snimao je kratkometražne filmove, npr. Grof (The Count, 1916), Mirna ulica (Easy Street, 1917), Useljenik (The Immigrant, 1917), koji označuje pomak od čiste slapstick-komike prema društvenoj kritici, te O desno rame (Shoulder Arms, 1918). Godine 1917. osnovao je vlastitu filmsku kompaniju, 1919. zajedno s Mary Pickford, Douglasom Fairbanksom i Davidom Warkom Griffithom tvrtku United Artists, a 1921. snimio je prvi cjelovečernji film, sentimentalnu komediju Mališan (The Kid). Slijede Potjera za zlatom (The Gold Rush, 1925), Cirkus (The Circus, 1928), s likom skitnice kao klaunom, melodramski intonirana Svjetla velegrada (City Lights, 1931), Moderna vremena (Modern Times, 1936), satira industrijskog društva (poznate scene rada na tekućoj vrpci) te prvi potpuno zvučni film Veliki diktator (The Great Dictator, 1940), u kojem uz skitnicu tumači i parodični lik diktatora, aluziju na Hitlera.

U SAD-u je još snimao crnohumorističku komediju Gospodin Verdoux (Monsieur Verdoux, 1947) te Svjetla pozornice (Limelight, 1952), djelo s autobiografskim elementima. Napadan od dijela političke javnosti kao komunistički simpatizer, 1952. napustio je SAD. U Velikoj Britaniji snimao je manje uspjele filmove Kralj u New Yorku (A King in New York, 1957) i Grofica iz Hong Konga (A Countess from Hong Kong, 1967). Godine 1972. nagrađen je Oscarom za ukupni doprinos filmu.

(kult)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen