Montag, 26. Dezember 2022

Slike godine – Otpuhani vjetrom

 





Bliži se kraj godine, a to je vrijeme za dodjelu nagrada za fotografije godine u raznim područjima, u raznim krajevima svijeta.

Tri fotografa su osvojila nagrade na konkursu "NRW-Pressefoto" sa savremenim svjedočanstvima o klimatskoj krizi. Radovi fotografa Barbare Schnell, Ralfa Rottmanna i Benjamina Westhoffa pokazuju različite strane klimatskih promjena i klimatske politike na području pokrajine NRW u Njemačkoj.
Žiri je prvo mjesto dodijelio slici “Unbeirrbar”, “Nepokolebljiv”, fotografkinje Barbare Schnell iz Krefelda. Slika od 9. marta ove godine prikazuje aktivistu u Lützerathu kako sjedi ispred ogromnog bagera na dnevnom kopu lignita. Pritom je žiri ocijenio da je fotos “na impresivan način sažeo debate o energetskoj politici”.
Sveukupno, žiri je morao da bira između više od 220 slika 66 fotografa. Drugo i treće mesto na takmičenju dokumentuju posljedice suše u zemlji. Fotograf Ralf Rottmann na svojoj drugoplasiranoj fotografiji pod naslovom “Nakon požara -Šumar priča”, koja govori o uništenim šumskim područjima. U fokusu slike je šef lokalne šumarske službe, koji gleda na uništeni krajolik.
Benjamin Westhoff zauzeo je treće mjesto sa svojom slikom „No Shopping, no shopping – Niedrigwasser im Rhein“, "Nema dostave, nema kupovine - niski vodostaj na Rajni".

Nije dobila nagradu, ali je ipak impresivna fotografije iz Kelna, autora Alexander Schwaigera, koji je 18. februara fotografisao efekte oluje Zeynep. "Otpuhani vjetrom" pokazuje kako je olujni vjetar jednostavno odpuhao prolaznike sa ulice, ostavljajući utisak da bestežinski lete kroz zrak.

(nrw)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen