Samstag, 24. Dezember 2022

Sportisti BiH u 2022. godini

 
Plivačica Lana Pudar i košarkaš Džanan Musa proglašeni su za najbolje sportiste Bosne i Hercegovine u 2022. godini u 22. izboru Nezavisnih novina i Radio-televizije Bosne i Hercegovine.

Lana Pudar je i ove godine pisala istoriju bh. sporta i plivanja. Mostarka je upisala najveći uspjeh karijere pošto je osvojila zlatnu medalju u disciplini 200 metara delfin na Evropskom prvenstvu u Rimu. Na istom prvenstvu, osvojila je i bronzu u disciplini 100 metara delfin. Postala je dvostruka juniorska prvakinja Evrope, 50 i 200 metara delfin stilom, te viceprvakinja na 100 metara, a donijela je i istorijske medalje za BiH sa Mediteranskih igara, gdje je bila zlatna na 100 i 200 metara.

“Mogu obećati da na ovome neću stati. Naredne godine treniraću još jače i daću sve od sebe da napravim još bolje rezultate”, izjavila je mlada bh. Plivačica.

U najužoj konkrenciji bile su još i odbojkašica Dajana Bošković i biciklistkinja Lejla Njemčević.

Džanan Musa se ove godine vratio na velika vrata. Fenomenalnu sezonu u dresu Beogana krunisao je nagradom za najkorisnijeg igrača španske ACB košarkaške lige, najkvalitetnije lige u Evropi. Odigrao je fenomenalno u dresu BiH na Evropskom prvenstvu, na kome je prosječno bilježio 21,4 poena po utakmici. Zatim je uslijedila kruna karijere i potpis za slavni Real s kojim je već osvojio prvi trofej, Superkup Španije. Već u dva navrata proglašen je za MVP kola u elitnoj Evoroligi i trenutno je jedan od najboljih košarkaša Eurolige.

“Bio sam na dodjeli ove nagrade prije nekoliko godina za najperspektivnijeg sportistu BiH, ali evo kako red ide sad je došao red na mene da dobijem nagradu za najboljeg sportistu. Želim da se zahvalim svim Bosancima i Hercegovcima na podršci, kao i svojoj porodici koja mi pruža nevjerovatnu podršku. Ovo je samo jedna više motivacija za mene da nastavim da radim i nadam se da ćemo se vidjeti uskoro”, izjavio je u video poruci iz Madrida laureat za 2022. godinu.

Među tri najbolja našli su se i fudbaler Nemanja Bilbija i tekvandoista Nedžad Husić.

Epitet najbolje ekipe u 2022. godini ponijela je ženska odbojkaška reprezentacija BiH, koja je drugi put uzastopno izborila nastup na Evropskom prvenstvu, a igrala je i elitnu CEV Zlatnu ligu.

Nagrada za najboljeg trenera otišla je u ruke Gorana Grahovca, glavnog trenera Lane Pudar.

Nagrade za životno djelo dodijeljene su proslavljenom fudbaleru Željezničara Miši Smajloviću, neprevaziđenom košarkaškom stručnjaku Bogdanu Tanjeviću i posthumno Zlatanu Saračeviću, rukometnoj legendi, i Muhamedu Mujiću, simbolu FK Velež.

Nagrada za najbolju ekipu u sportu osoba s invaliditetom pripala je reprezentaciji BiH u sjedećoj odbojci, dok je priznanje najboljeg sportiste za osobe s invaliditetom pripalo kapitenu odbojkaške reprezentacije BiH Sabahudinu Delaliću.

(NovaSloboda.ba)


Svi dobitnici do sada

2001. Hasan Salihamidžić (fudbal)

2002. Denis Muhović (karate)

2003. Lejla Ferhatbegović (karate)

2004. Đorđe Paštar (kuglanje)

2005. Markica Dodig (boćanje)

2006. Enid Tahirović (rukomet)

2007. Markica Dodig (boćanje) i Arnela Odžaković (karate)

2008. Memnun Hadžić (boks) i Lusija Kimani (atletika)

2009. Edin Džeko (fudbal) i Larisa Cerić (džudo)

2010. Nermin Potur (karate) i Larisa Cerić (džudo)

2011. Amel Mekić (džudo) i Dragana Knežević (rukomet)

2012. Mirza Teletović (košarka) i Ivana Ninković (plivanje)

2013. Zvjezdan Misimović (fudbal) i Larisa Cerić (džudo)

2014. Nikola Prce (rukomet) i Larisa Cerić (džudo)

2015. Amel Tuka (atletika) i Aleksandra Samardžić (džudo)

2016. Mirsad Terzić (rukomet) i Ivona Ćavar (karate)

2017. Damir Džumhur (tenis) i Larisa Cerić (džudo)

2018. Edin Džeko (fudbal) i Larisa Cerić (džudo)

2019. Amel Tuka (atletika) i Larisa Cerić (džudo)

2020. Miralem Pjanić (fudbal) i Marica Gajić (košarka)

2021. Nedžad Husić (tekvondo) i Džonkel Džons (košarka)

2022. Džanan Musa (košarka) i Lana Pudar (plivanje)

(sport)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen