Samstag, 17. Dezember 2022

Iz svijeta – Slike dana

 


Otpad varvarstva
Smeće na đubrištu civilizacije i čovečanstva: U teško pritisnutom Harkovu, ukrajinske snage bezbednosti pregledaju ostatke ruskih projektila. Okupatori su otišli, ali su morali biti krajnje naivni da bi zbog toga slavili.
Rusi granatiraju grad iz svih cijevi, a zima prijeti hladnoćom, mrakom i bolešću.



Borba i dalje traje
Navodno je iranski režim povukao sa ulice odrede običajne policije. Ali nije li to samo bezvrijedna gesta da se umanji žestina protesta koji se rasplamsavaju? Pa čak i da je banda ubica morala da šuti - na vrhu je odmetnička vlada. Da bi zabrana pokrivanja za žene mogla biti ukinuta? Imali smo to ranije. U svakom slučaju, žena koja je oslikala boje ustanka na svom licu za denostraciju u Touluseu, i dalje je skeptična.



Priroda daje odgovor
Priroda i dalje ima pravo glasa u jesen. Barem tako signalizira vulkan Villarica, koji se na visinu od 2.847 metara, udaljen 800 kilometara južno od glavnog grada Čilea Santjaga.

Još više statistike? Crveno osvijetljeni oblaci pare već su se podigli 229 metara iznad kratera, a lava je vrela 1.043 stepena. Do sada se nije mnogo toga dogodilo, ali Villarrica je jedan od najaktivnijih vulkana na svijetu.

(news)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen