Sonntag, 4. Dezember 2022

Fury odbranio titulu svjetskog prvaka u teškoj kategoriji

 





Britanski bokser Tyson Fury (34) odbranio je titulu prvaka svijeta u teškoj kategoriji prema WBC verziji, u meču u kojem mu je protivnik bio sunarodnjak Derek Chisora (38).

Neporaženi prvak je došao do svoje 33. pobjede u karijeri u kojoj ima i jedan neriješen ishod. S druge strane, Chisora je upisao 13. poraz, uz 33 dosadašnje pobjede.

Spektaklu u Londonu, na stadionu Tottenham Hotspura prisustvovalo je preko 60.000 gledalaca. Chisora je dobro ušao u meč, ali Fury vrlo brzo preuzeo kontrolu. U drugoj rundi Fury je aperkatom žestoko uzdrmao Chisoru, a zatim mu je zadao još nekoliko jakih udaraca.

U trećoj rundi Fury je u potpunosti dominirao i pravo je čudo kako je Chisora ostao na nogama. Četvrta runda je bila prilično izjednačena, nakon što je Chisora prebrodio krizu.

Fury je bio bolji u petoj i šestoj rundi, i već tad je bilo jasno da Chisora ne može ništa posebno učiniti protiv šampiona, osim što se dobro držao.

Fury, koji je sebi dao nadimak "Gypsy King", imao je malo problema u ovom susretu i rijetko je činio više nego što je bilo potrebno. Dva ili tri puta po rundi stjerao bi protivnika u ugao, zadao nekoliko udaraca, nakon čega se obično brzo vraćao u siguran klinč.

U desetoj rundi konačno je uslijedilo rušenje - Chisora više nije bila u stanju da se brani.

Ovo je bila treća borba britanskih boksera, i u sve tri je slavio Fury.

Prvi meč odradili u julu 2011. godine koji je pripao Furyju jednoglasnom sudijskom odlukom, a revanšu u novembru 2014. godine, neporaženi šampion je slavio prekidom u 10. rundi.

Pobjedom nad Chisorom, Fury je ostao neporažen u 34. profesionalnoj borbi u karijeri i, kao svjetski prvak po WBC-u, sada može nastaviti da se nada željno iščekivanoj borbi ujedinjenja titula protiv Ukrajinca Aleksandera Usyka, koji drži pojas WBA, IBF i WBO asocijacije.

Usyk je otkazao ponuđeni datum meča u decembru, a borba je sada planirana za 2023. godinu.

(sport)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen