Mittwoch, 21. Dezember 2022

Prvi susret sa snijegom

 




Srebrni Kiburi polako prilazi svom novom ledenom prijatelju u Londonskom zoološkom vrtu - snješku kojeg su čuvari zoološkog vrta napravili u ograđenom prostoru.
Snijeg? Novo iskustvo za 193 kilograma teškog gorilu (18) koji se tek prošlog mjeseca preselio sa Teneriffa u britansku prijestolnicu. Ali Kiburi je već poznavao imitaciju kose (brokula), nos (šargarepa) i kukuruzne oči, koje je pojeo sa uživanjem.


Uz temu:

Odrasli mužjak gorile u dobi od oko 12 godina naziva se srebrnoleđim zbog svoje karakteristične srebrno-sive boje krzna. Dok je svijetla boja ograničena na leđima kod istočnih gorila, može se proširiti i na bokove i bedra kod zapadnih gorila. Ostale posebne karakteristike su dugi očnjaci, posebno velika grla (za pojačavanje zvuka bubnjanja u grudima) i naglašeni greben, koji se kod mužjaka gorile razvija tokom vremena.
Prosječna visina “silverbacka” je 1,7 metara, a težina do 230 kilograma. Očekivano trajanje života u divljini je 35 do 40 godina, najstarija životinja pri ljudskoj brizi - Ozoum (Ozzie) u Zoološkom vrtu u Atlanti - ima 60 godina (podatak od 2021.).
Prvi gorila rođena u zoološkom vrtu, je gorila po imenu Colo iz zoološkog vrta Columbus, Ohajo, umro je 2017. u dobi od 60 godina.
(BZ)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen