Sonntag, 4. Dezember 2022

Iz svijeta – Slike sedmice

 


Stajling za klimu

Šarm El Šeik, Egipat

Pa, postoji i drugi način! U modi za katastrofe, sa pametno odabranim dodacima, ovaj demonstrant je otputovao u Šarm El Šeik na egipatski debakl palaver.

Tamo nije postignuto ništa obećavajuće za klimu. Ali bolje je vidjeti zagovornike kampanje "Nema gasa za Afriku" nego hiperventilirajuće piro-psihotike u muzejima.



Zatvorene oči pred budućnosti

Kijev, Ukrajina

Zatvaranje očiju kada vas napanu zli duhovi nikada nije pomoglo, ali može ublažiti anksioznost. Jadni dječak koji je ovdje dobio öinove na ramenima je kadet. Njegova jedinica je u napadnutom Kijevu i umjesto da se igra, upoznaje se sa realnošću zemlje u ratu. Lica muškaraca iza njega takođe mnogo govore. Neka sve strane budu prisiljene na pregovore.



U prekrasnom kontra svijetu

Doha, Katar

Može li biti da iluzija o mirnom sportskom događaju koji ujedinjuje ljude ispari prema nebu poput zračne strukture? Ne, jer je Svjetsko prvenstvo u fudbalu u Kataru bombastični kič. S druge strane, švicarska video i objekt umjetnica Pipilotti Rist, koja je napravila instalaciju „Your Brain to Me, My Brain to You“, "Tvoj mozak meni, moj mozak tebi" u Nacionalnom muzeju u Dohi, jedna je od najboljih u savremenoj umjetnosti.

Da li je trebalo da odbije ponudu? Ne, stanovništvo se ne sastoji od vladara, već od ljudi.

I oni imaju pravo na umjetnost.

(news)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen