Mittwoch, 7. Dezember 2022

Svjetski samit o prirodi

 


Na Svjetskom samitu o prirodi u Kanadi, premijer Trudeau i šef UN-a Guterres uputili su upozorenja državama učesnicama: priroda je napadnuta - a "čovječanstvo postaje oružje za masovno uništenje".

Naglašenim riječima, generalni sekretar UN-a Antonio Guterres pozvao je države učesnice Svjetskog samita o prirodi u Kanadi da se "pomire s prirodom". Planeti je potreban snažan dogovor za zaštitu biodiverziteta na Zemlji:
"Sa našim beskrajnim apetitom za nekontrolisanim i nejednakim ekonomskim rastom, čovječanstvo je postalo oružje za masovno uništenje", rekao je Guterres na jučerašnjoj ceremoniji otvaranja samita u Montrealu. „Mi smo u ratu sa prirodom. Ova konferencija govori o hitnom zadatku uspostavljanja mira."
Čovječanstvo se prema prirodi odnosi kao prema toaletu, rekao je Guterres. "I na kraju mi vršimo samoubistvo, jer gubitak prirode i biodiverziteta dolazi sa ogromnom cijenom za čovječanstvo." Na ovom Svjetskom samitu o prirodi se radi o tome da se “orgije uništenja” moraju završiti: “Nema izgovora. Nema kašnjenja. Obećanja se moraju održati."
Bio je impresioniran mladim klimatskim aktivistima širom svijeta, rekao je Guterres - ali se ne može prepustiti samo mladim ljudima da vrate haos u red. “Moramo preuzeti odgovornost za štetu koju smo nanijeli i djelovati da je popravimo. Uprkos snovima o milijarderima koji se zavaravaju, ne postoji Planeta B. Moramo popraviti svijet koji imamo."
Na ceremoniji otvaranja, kanadski premijer Justin Trudeau je također pozvao zemlje učesnice da usvoje efikasan sporazum. "Priroda je ugrožena - napadnuta je." Trudeau je nakratko prekinuo svoj govor zbog protesta aktivista.
Svjetski samit o prirodi trebalo bi da zvanično počne danas. Organizatori, naučnici i predstavnici nevladinih organizacija nadaju se da će sastanak, koji bi trebalo da traje do 19. decembra, dovesti do značajnog globalnog sporazuma o zaštiti vrsta. Jedan od glavnih ciljeva konferencije je zaštititi najmanje 30 posto svjetskih kopnenih i morskih područja do 2030. godine. Čvrsta finansijska osnova za globalnu zaštitu vrsta takođe igra važnu ulogu u predstojećim pregovorima.
Prvobitno, 15. Svjetski samit o prirodi - koji također nosi skraćenicu "COP-15" - trebao se održati u Kini 2020. godine. Međutim, tada je odgođen i podijeljen zbog tamnošnje pandemijske situacije. Prvi dio pregovora održan je prošlog oktobra, uglavnom putem interneta, u Kunmingu u Kini.

(welt)

(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen