Freitag, 23. Dezember 2022

Iz stare štampe – Prije 108 godina, slike iz Prvog svjetskog rata

 



Iznenada mir

Pet mjeseci nakon izbijanja Prvog svjetskog rata 1914. godine frontovi su odjednom utihnuli. Vojnici su bili zarobljeni u svojim rovovima.
Na Badnje veče, božićne pjesme su iznenada počele da odjekuju nad Flandrijskim bojnim poljima. Borci su se odvažili da napuste svoje položaje. I počeli su najčudniji sati ovog strašnog svjetskog sukoba, ili Velikog rata kako su ga zvali.





Na slikama:
Pejzaž u blizini Ypresa, Belgija, novembar 1917. Tu su nakon beskrajnog artiljerijskog granatiranja, zjapili krateri, a od drveća su ostali samo panjevi. Tri godine ranije, vojnici s obje strane fronta su se rukovali, u božićnoj pauzi, pustili oružje da utihne.
Britanski vojnici čuče u rovu na zapadnom frontu dok njihovi saborci rade na položajima pozadi. Mora se brzo završiti da ne budete i sami meta neprijateljskih krhotina.
Nijemci su se takođe utvrdili. Ponekad su neprijateljske jedinice bile toliko blizu da su vojnici mogli čak i da razgovaraju međusobno.
Francuski vojnici na Božić 1914. gledaju kako im se iznenada neprijateljski borci približavaju: Nemci su se usudili da napuste svoje položaje,
Susret na ničijoj zemlji: saksonski i britanski vojnici poziraju usred zone smrti između neprijateljskih linija na Božić.
U spontanom primirju učestvuju i nemački oficiri (u svijetlim kaputima) – ponekad i iz nužde, jer su ostali zatečeni i iznenađeni od njihovih ljudi.





Britanci okružuju njemačkog vojnika. Ubrzo je uslijedila trgovina – razmjena onog što se imalo uza se. Njemački šljemovi sa šiljcima posebno su bili popularni kod Britanaca kao suveniri.
Britanski sanitarcii vraćaju mrtve i ranjene: Međutim, često su borbe bile toliko žestoke da su mrtvi ostajali nedeljama na ničijoj zemlji fronta - nesahranjeni.
Britanci i Nijemci koristili su božićno primirje kako bi sahranili žrtve rata, nakon čega su se zajedno molili za mrtve.


Tokom praznika, vojnici su igrali fudbal (ovdje su prikazani Britanci na jednom drugom ratištu). Navodno održana je čak i prava utakmica između protivnika.
Ubrzo nakon završetka božićnog mira, vijest o tome je stigla kući: Britanske novine štampale su fotografije sa ovog nevjerovatnog događaja.

I na kraju: "Gospodo, pukovnik je naredio da se vatra nastavi" poruka je koju su njemački vojnici poslali Britancima, 27. decembra 1914.

(geo)

Prevod: Smail Špago

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen