Sonntag, 11. Dezember 2022

Iz svijeta – Slike sedmice

 




Za protest je potrebna hrabrost
Papir ostaje prazan, ali svi razumiju nepisanu poruku: u društvu u kojem je svaki kritički glas potisnut, prazan list papira postaje simbol otpora.
Po prvi put nakon decenija, kineska omladina ponovo izlazi na ulice, zahtijevajući društvene promjene i ukidanje državnog nadzora. "Želimo slobodu, bez zatvaranja", uzvikivala je gomila. Neki čak traže: "Dole partija, dole Xi Jinping!"
Zato što se moćni šef države zalaže za korona politiku koja zaključava svoje ljude, prati njihovo kretanje i izoluje ih od ostatka svijeta. 1,4 milijarde Kineza zaključano je u beskrajnoj petlji zatvaranja i masovnog testiranja.
Ali demonstranti su zabrinuti ne samo za oslobađanje od ograničenja Covida, već su mnogi zabrinuti i za političke slobode.
Kakva lažna nada!
Država je već uzvratila punom snagom. Dobro naoružane snage sigurnosti patroliraju Pekingom, Šangajem i drugim mjestima protesta. Vode svakoga ko podignite glas – makar samo u obliku praznog lista papira.

Protest je pokazao zastavu
Naravno, službeni televizijski direktori su pokušali da ga sakriju. Ali, kontra javnost je pouzdana, pa su tako slike Italijana Maria "Falco" Ferrija, koji je uletio na teren sa zastavom duginih boja na utakmici Svjetskog prvenstva Portugala protiv Urugvaja, postale viralne.
Bio je to rijedak ikonski trenutak protesta protiv katarske homofobije na Lusail Ikonik stadionu. Ferri je iskoristio veliku binu za nekoliko poruka: Na njegovoj majici na grudima je stajala poruka podrške Ukrajini, a na leđima poštovanje i respekt prema ženama Irana. U svakom slučaju, "sokol" je prilično iskusan “trkač”.
Kao fudbaler, počeo je tako, što je tražio da Antonio Cassano, njegov omiljenog igrača, bude kandidovan za Svjetsko prvenstvo u Južnoj Africi. Kasnije je postao politički: na primjer na Svjetskom klupskom prvenstvu 2010. u Abuu Dabi, kada se zauzeo za Iranca Sakineha Mohamadija Aštijanija, koji je osuđen na smrt, ili na Svjetskom prvenstvu 2014. u Brazilu, gdje je osudio siromaštvo djece. Međutim, nedavno je bio uključen i van terena pomažući izbjeglicama u Ukrajini. Njegov trk preko terena u Kataru nije imao loših posljedica.
Pušten je kratko nakon hapšenja, ali mu je sada zabranjen pristup stadionima.


Iz protesta se skidaju do gola
Amerikanac Spencer Tunick radi istu stvar iznova i iznova već 30 godina: regrutuje velike grupe ljudi da ih slika gole. Poput stada bespomoćnih ovaca, on koristi svoj megafon da ih usmjeri ulicama Newcastlea, preko luke Lyon i na višespratni parking u Amsterdamu.
Njegov rekord je 18.000 golih osoba na jednoj slici. Napravio ga je snimanjem u Mexico Cityju.
Ovog puta je za njega pozvao žene i muškarce na plažu Bondi u australijskoj metropoli Sydney. Slike su snimljene tokom sedmične akcije protiv raka kože. One bi trebali promovirati zaštitu od sunca i preventivne medicinske preglede.
UV zračenje je posebno intenzivno u Australiji. Tamo svake godine od raka kože umre oko 2.500 ljudi, koliko ih je prisustvovalo ovom spektaklu u jutarnjim satima.
Tunick želi da se zove umjetnik, a ne fotograf. Ovaj 55-godišnjak pati od toga što nije dobio odgovarajuće priznanje od strane kustosa i u feljtonima, ali vjeruje da je pronašao savremeni oblik tog čina. “Gola tijela”, kaže on, “su sirov materijal za mene. Šta je ulje ili glina za druge umjetnike.”

(focus)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen