Sonntag, 25. Dezember 2022

Širom svijeta – Nakon katastrofa

 


Tragom zaboravljene muzike
Bubnjevi, reski povici, horsko pjevanje: pjesme Unangaxa bile su gotovo zaboravljene. Jer sela autohtonog naroda na Aleutskim ostrvima, između Sjeverne Amerike i Azije, u blizini Aljaske, uništena su u Drugom svjetskom ratu, a time je uništen i veliki dio njihove kulturne baštine. A sada je Ethan Pettigrew tamo sreo preživjele. Učitelj je od njih naučio melodije i plesne korake njihovog djetinjstva, i sada ih prenosi na sljedeću generaciju.



Povratak velikih lovaca
U ranom jutarnjem svjetlu, mlada lavica luta zelenilom, tražeći plijen u hladu džinovskog drveća u Nacionalnom parku Goronggosa. Utočište u centralnom Mozambiku izgubilo je do 95 posto svoje životinjske populacije tokom dugog građanskog rata. Mnoge vrste su se od tada oporavile. Na tom području ponovo živi oko 150 lavova, skoro isto koliko i na početku sukoba.



Gozba nakon potopa
Na snjegom pokrivenom polju u blizini Breslaua (Wroclawa) u Poljskoj, planinske zebe kljucaju sjemenke: otkrile su osušene suncokrete. Seljaci nisu na vrijeme uspjeli da obbave berbu, prije početka zime – a onda su se njihova polja iznenada našla pod vodom.



Žetva koja se više ne isplati
U kasno ljeto, boreći se sa sušom, jedna familija bere datule sa palmi u provinciji Chuzestan, na sjevernim obalama Golfskog zaliva u Iranu, boreći se sa sušom, koja je između ostaloga također uzrokovana greškama vlasti. Rijeke su pregrađene i voda je preusmjerena na druge strane, što je rezultiralo sušama. U regiji su više puta organizovane demonstracije, takođe i ove godine, u kojima kada su mnogi ljudi učestvovali u protestima protiv režima.

(geo)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen