Dienstag, 27. Dezember 2022

Iz svijeta - Slike 2022. godine

 


No-Covid. Budući da se Kina držala svoje strategije No-Covid tokom Zimskih olimpijskih igara, na tribinama su sjedili gotovo samo kineski državljani. Zaražene osobe morale su se zadovoljiti upakovanom hranom. Tek nakon nasilnih protesta režim se nedavno udaljio od strogih pravila.



Rat. Bombardovane kuće, leševi na ulicama, masovne grobnice na periferiji - slike iz Buče, predgrađa Kijeva, obišle su svijet. Oni su postali dokaz ruskih ratnih zločina u Ukrajini. I simbol užasnog rata kojem se još uvijek ne nazire kraj.


Supružnici. Ko je udario, a ko se pomokrio u krevet? Bivši supružnici Amber Heard i Johnny Depp razjasnili su sva ova pitanja na sudu - i to pred svijetom. Društvene mreže bile su pune toga. Rezultat: Depp je postao heroj novog antifeminističkog pokreta, a Heard je tretirana sa mizoginističkom mržnjom.


Skandal.Činjenica da se ovaj umjetnički skandal sa antisemitizmom dogodio na njemačkom tlu, tokom Documente Fifteen u Kaselu, čini ga još nečuvenijim: Antisemitski znaci pronađeni su na zastavi jednog indonežanskog kolektiva. Direktorica Documente Sabine Schormann morala je podnijeti ostavku.


Požari. Ognjeni stub u galicijskoj provinciji Pontevedra uzdiže se poput zmaja u nebo. Bio je to najrazorniji mjesec ikada u Španiji u smislu šumskih požara. Zbog klimatskih promjena, mnogi dijelovi Evrope su se borili sa jednom od najdužih suša i toplotnih talasa u poslednjih nekoliko decenija.


Kraljica je mrtva, živio kralj!
Njegov prvi zadatak bio je vjerovatno i najbolniji: 19. septembra kralj Charles III. sahranio je majku pred očima svijeta. Kovčeg kraljice Elizabete II položen je u kapeli Svetog Đorđa u zamku Windsor.


Sloboda! Život bez vjerske diktature. Smrt 22-godišnje Mahse Amini u policijskom pritvoru izazvala je nasilne proteste protiv Mullaha u Iranu. Posebno su se žene ustale i borile se za svoja prava. Kao što je bilo 40. dan nakon Aminine smrti, 26. oktobra u njenom rodnom gradu Saqqezu.



SP u Kataru. Nedostajalo im je vrlo malo: reprezentacija Maroka bila je izjednačena sa svjetskim prvacima iz Francuske oko superzvijezde Kylian Mbappéa u polufinalu Svjetskog prvenstva. Maroko je odigrao uzbudljiv turnir. Na kraju su bili četvrti. Kao i Francuzi, koji su na kraju bili drugi, od kojih je Argentina sa Messijem bila bolja, i uzela titulu svjetskog prvaka

Međutim, njihova igra je bilo toliko strastvena, da bi neprimjer, trebala poslužiti kao uzor mnogim drugima.

(focus)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen