Dienstag, 13. Dezember 2022

Iz životinjskog svijeta - Puno ruku i super mozak

 


Tu su oktopadi, hobotnice, lignje ili sipe. Svi mekušci iz porodice lignji su nevjerovatno inteligentni. Imaju složen nervni sistem i oči poput kamere koje im daju odličan vid.

Odavno je poznato da životinje mogu računati, rješavati teške zadatke, prilagođavati se i koristiti alate, mnoge stvari za koje ljudi misle da su pametne. Osim toga, lignje mogu dobro pamtiti čak iu starosti.

Do sada, međutim, nije bilo jasno kako se tako moćan mozak može razviti kod beskičmenjaka. Istraživački tim sa Univerziteta Harvard sada je pobliže pod mikroskopom ispitao fotoreceptorske ćelije embriona lignje i tako izveo zaključke o nervnom sistemu. Otkrili su da mozak lignje raste slično ljudskom. Na sličan način su raspoređene i njihove neuralne matične ćelije koje takođe utiču na rast mozga, a na isti način funkcioniše i dioba ćelija. Po tome „migriraju“ jezgra njihovih takozvanih epitelnih ćelija tako da se ćelije mogu podijeliti u velikom broju i formirati složen nervni sistem. Rezultati su zadivili istraživače, jer su se dugo vremena mnogi mehanizmi pripisivali samo kičmenjacima.

Pametne vrste: Veliki, složeni mozgovi lignje su formirani slično ljudskom

Mala slika: Jajašca pod mikroskopom. Naučnici sa Harvarda su analizirali kako se dijele neuronske matične ćelije embriona lignje.

(focus)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen