Sonntag, 4. Dezember 2022

Prije 150 godina - Duh u magli

 



Richard Wagner mu je posvetio operu “Leteći Holandez”. Wilhelm Murnau ga je u njegovom horor klasiku “Nosferatu” nazvao transportnim sredstvom vampira. I u novoj Netflix seriji “1899” doveo je publiku do drhtanja: “Brod duhova”, škuna ili parobrod, na kome se dešavalo nešto užasno, a nakon toga bez ikoga na njemu, ili sa otpisanom posadom, besciljno je lutao morima.

Ipak, “brodovi duhova” nisu samo proizvodi fantazije. Jedan od najpoznatijih je brod “Mary Celeste”, na slici, kako ga je predstavio Vincent Alexander Booth 2016. godine.

Kada je 4. decembra 1872. godine brod sa dva jarbola otkriven između Portugala i Azorskih ostrva, nije bilo ni traga ni glasa ni jednom od deset, u brodskim knjigama upisanih članova posade. Nered na brodu je ukazivao na to, da je brod bio napušten u žurbi.

Da li su se razvile velike količine etanol para od velike količine utovarenog sirovog alkohola, zbog čega su posada i putnici bili prisiljeni da bježe sa broda? Da li je brod na otvorenom moru bio usidern? Do danas sudbina “Mary Celeste” nije razjašnjena.

Umjesto toga njegov duh se provlači kroz literaturu više nego i za jedan drugi brod, pa je čak bio tema i kod Arthura Conan Doyla, pronalazača Sherlocka Holmesa, kao i kod pisca Stephena Kinga.

(welt)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen