Mittwoch, 14. Dezember 2022

Nevjerovatno lijepi pogledi

 


Postoje razne vrste domaćih i međunarodnih foto konkursa. Zovu se, na primjer, "Aleje godine", raznorazna ".. područja kompenzacije" ili "Arhitektura i resursi".
Također postoji borba za najbolju sliku u kategorijama kao što su “Održiva potrošnja”, “Globalni mir” ili “Troublesome Times”, “ Nemirna vremena”.
Tema godišnjeg takmičenja „Northern Lights Photographer of the Year“ „Fotograf polarnog svjetla“ je posebno spektakularna, gdje nagrade idu najsjajnijim slikama polarnog svjetla.
Između ostalih, priznanje je dobio i talijanski pejzažni fotograf Giulio Cobianchi.
Za svoju sliku proveo je noć u planinama norveških Lofota. Tamo u isto vrijeme sjaji polarna svjetlost i Mliječni put, a povrh toga zvijeezde padalica i sazviježđe Velikog medvjeda.

Fotografija “Inception”, "Početak" povlači na razmišljanje o naučnofantastičnom filmu Christophera Nolana iz 2010. godine, koji se bavi dijeljenjem snova.
Aurore, polarne svijetlosti, nastaju kada solarni vjetrovi udare u atome kisika i dušika u gornjem sloju Zemljine atmosfere. Mogu se vidjeti uglavnom između septembra i aprila tokom vedrih noći u blizini sjevernog ili južnog pola. Što jače pušu solarne oluje, to se jače razbuktavaju. Orijentacija Zemljine ose takođe igra ulogu.
U vreme jesenje i proljećne ravnodnevice, velike su šanse da će noćno nebo početi da sija. Ako želite da snimite blistavi ples polarnog svjetla kamerom, morate se vješto poigrati s višestrukim dužim ekspozicijama. Giulio Cobianchi je koristio Nikon Z6II i 14-24 f2.8 Art objektiv iz Sigme. Organizator takmičenja daje savjete za uspješne snimke polarnog svjetla na svojoj web stranici "Capture the Atlas".

(focus)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen