Freitag, 9. Dezember 2022

Skriveni načini ponašanja

 


Zbog svojih kljova, nazivaju se i "jednorozi mora": Kitovi Narvali (Monodon monoceros) žive u Arktičkom okeanu i poznati su po ronjenju u ekstremnim dubinama. Žive u blizini debelog leda u skupinama od pet do dvadeset vrsta, a prilikom njihovih godišnjih selidbi, kreću se u stadima i od po hiljadu životinja.

Kako bi se više saznalo o njihovom nepravilnom rasporedu ronjenjenja i ponašanju tokom odmaranja, istraživači oko geofizičarta Evgeny A. Podolskyja, sa Univerziteta Hokkaido, koristili su matematičke jednačine: Oni su vrednovali podatke jednog Narvala koji je 83 dana bio opremljen senzorom. Na ovaj način, istraživači su mogli otkriti njihove skrivene načine ponašanja: u vrijeme ručka, Narvali si ronili prilično duboko, ali od sumraka i noću, životinjske šetnje su ostajale na površini okeana, što bi eventualno mogla biti naznaka da su u to vrijeme lovili u lignje.

Pored toga, postalo je jasno da na njihovo ponašanje utiču i promjene sezona. Istraživači se stoga nadaju da bi njihova nova metoda mogla pomoći da se bolje razumije uticaj klimatskih promjena, posebno na slične ugrožene vrste.

(welt)

(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen