Sonntag, 18. Dezember 2022

Iz svijeta – Slike sedmice

 


Budućnost stadiona u Kataru

Stadion 974, koji se nalazi deset kilometara istočno od Dohe, izgleda kao da se King Kong igrao sa Lego Technic-om. U čelični okvir arene ugrađeni su šareni kontejneri, tačno 974 komada. Kao da su
džinovskom rukom podignuti na tribine. Stadion je stenjao, hukao, cvilio kada je na primjer igrala Argentina. Slavlje navijača nakon pobjede od 2:0 protiv Poljske, i plasman u osminu finala, eksplozija na tribinama – Stadion 974 je izdržao sa velikim bolom.
Starost, moglo bi se pomisliti, ali to je pogrešno. Arena je privremena, izgrađena je da traje samo u sedmicama Svjetskog prvenstva u fudbalu. Naprotiv: Zamislite. Stadion služi kao izložbeni projekat za organizacioni komitet Svetskog prvenstva, pokazujući kako se mogu izgraditi navodno održivi i štedljivi resursi za takmičenje - i koliko brzo će kasnije, nakon završetka takmičenja ponovo nestati.
Nakon Svjetskog prvenstva, Stadion 974 će biti potpuno demontiran; Na površini od 450.000 kvadratnih metara biće stvorene zelene površine i površine za slobodno vrijeme.
Prvobitno su željeli da pojedinačne module kostura podijele zemljama u usponu. Za sada, međutim, kupac nije pronađen, pa se priča o super ekološkom stadionu ne može ispričati kako je planirano.
Uostalom, pri gradnji stadiona u Kataru vodilo se računa da Svjetsko prvenstvo traje samo četiri sedmice i da se tu više nikada neće vratiti. Novoizgrađeno je šest arena, dvije renovirane, a za većinu njih planira se naknadno korištenje. Neki objekti će nakon Svjetskog prvenstva dobiti potpuno novi život: Al Bayt, u kojem je reprezentacija, između ostalog će postati trgovački centar i hotel; Stadion Lusail Ikonik će opstati kao višenamjenski objekat sa školama, klinikama, prodavnicama i kafićima. Stadion Al-Thumama također mora biti podvrgnut operaciji: dobija hotel i sportsku kliniku.



Naporna borba
Samo nekoliko kapi i gotovo: U gradu Lahoreu, zdravstvena radnica daje djetetu dozu vakcine protiv dječje paralize. Pakistan je posljednja država pored Afganistana u kojoj se patogen još uvijek prenosi s osobe na osobu. Svjetska zajednica je zapravo željela da iskorijeni virus dječje paralize do 2018. godine, ali je u posljednje vrijeme broj slučajeva ponovo povećan. Stručnjaci krive posljedice pandemije korone i dezinformacije na društvenim mrežama.
Godina 2026. je ciljana kao novi cilj za svijet bez poliomijelitisa.

Rizično putovanje
Čuče više nego što sjede, a stopala im skoro klate u vodi - lopatica kormila "Althini II" im ne ostavlja više prostora. Tako su trojica muškaraca provela više od jedanaest dana kao slijepi putnici. Došli su iz Lagosa u Nigeriji u Las Palmas na Kanarskim ostrvima - i prvo su dehidrirani odvedeni u tamošnju bolnicu. Posljednjih godina španska obalska straža registrovala je nekoliko sličnih slučajeva. Visokorizično putovanje moguće je samo ako brodovi nisu potpuno natovareni – jer tada kormilo izlazi iz vode. Migranti se za sada neće morati vratiti. Želite podnijeti zahtjev za azil.

(stern)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen