Samstag, 3. Dezember 2022

Obilježavanje 81. godišnjice od protesta žena Mostara pod nazivom Viktorija

 


Grupa učenica Trgovačke akademije i Učiteljske škole 
članice SKOJ-a, Mostar, 1941



Udruženje antifašista i boraca NOR-a Mostar je 3. decembra 2022. u 11 sati, na Tepi obilježilaa godišnjicu od velikog protesta žena-antifašistkinja Mostara.

Naime, 3. decembra 1941. godine, više stotina žena Mostara satima je protestovalo zbog loše snabdjevenosti grada, koja je uzrokovala i brojna oboljevanja i glad. Napisale su protestno pismo sa zahtjevom da se to hitno popravi i uručile ga Gradskom poglavarstvu. Nakon toga, otišle su na Tepu – gradsku pijacu, na kojoj je bilo jedino repe. Isprevrtale su tezge i razbacale repu, te satima demonstrirale gradom. Intervenisala je i policija.

“Pozivamo žene Mostara, prije svih, da se sutra okupimo na Tepi u 11 sati i prisjetimo heroina Mostara, koje su 1941. godine imale hrabrosti u okupiranom gradu dići snažan glas i izraziti bunt. Svoj protest simbolično su nazvale Viktorija. Prisjetimo ih se sutra. Naoružajmo se cvijetom i dođimo”, stoji u saopštenju UABNOR-a Mostar.

“Te heroine Mostara imale su ratne 1941. godine hrabrosti da u okupiranom gradu dignu snažan glas i izraze bunt, a svoj protest simbolično su nazvale Viktorija”, rekao je tim povodom Sead Đulić, predsjednik SABNOR-a BiH.  

(NovaSloboda.ba)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen