Samstag, 31. Dezember 2022

Iz svijeta – Slike sedmice

 


Putovanje bjelinom
Ova nova atrakcija mogla bi proći i u zemlji minijaturnih čudesa: prilično staromodni voz tutnji kroz sanjivu zimsku panoramu. Ako želite doživjeti ovaj neodoljiv trenutak uživo, trebali biste posjetiti planine Harz, u Njemačkoj. Voz pod nazivom “Brockenbahn” tamo vozi od 1992. do najvišeg vrha sjeverne Njemačke na 1142 metra.
Najstrmiji dio rute voz, od stanice Drei-Annen-Hohne, voz prelazi za oko 50 minuta.

Vrijedno pažnje: kao takozvana čisto adheziona željeznica, parna lokomotiva od 700 KS savladava ovu dionicu bez zupčanika ili sličnih pomagala.



Krunisanje
Sada kada ga vidite ovako, sa ovim trofejem u ruci, najvažnijim u cijelom fudbalu, pomislite: Naravno, sve se uklapa, kao da je ovaj čovek, koji je osvojio skoro sve, i ovaj mu je trofej uvijek i pripadao.
Lionel Messi, najbolji igrač svijeta, svjetski je prvak. Sa njim i argentinski tim. Cijela Argentina. Predriblao je sve redom, francusku odbranu, kritičare, pritisak koji je bio na njemu. Do samog kraja. Do izvođenja penala. Sve dok njega, ovog čovječuljka, visokog 1,69 metara, nisu podigli i odnijeli na gol.



Proslava kod Pape
Kome još treba vjerovati? Ovo pitanje stalno se čuje ovih dana. Svi koji su pročitali naslov 17. decembra na www.katholisch.de („Novosti portala Katoličke crkve u Njemačkoj“) teško da su trebali sumnjati: „Papa Franjo puni 86 godina – rođendan bez proslave. Papa s bolom u koljenu i velikom misijom probija se kroz tu borbu.”
Da li je sutradan papa, okružen svojim mladim gostima, sa stisnutim zubima pratio nastup plesača i žonglera, nije jasno ni sa ove slike. Ali, kao što vidite, ne može se vjerovati baš svemu.



Praonica u prirodi
Šarene tkanine i čaršavi sijaju se oprani, poput ogromnog jorgana. Perači su ih oprali u rijeci Ganges, u blizini grada Agre u Indiji, a zatim su ih položili na obalu rijeke da se osuše. Fotografija, snimljena sa mosta, izgleda kao motiv iz prošlog vremena, ali i perači imaju svoje mjesto u Indiji 21. vijeka. Oni pripadaju kasti Dhobi, jednoj od nižih slojeva u širem društvenom sistemu. Perači se obično međusobno vjenčavaju, prenoseći tako rad i tradiciju s generacije na generaciju.

(stern)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen