Mittwoch, 19. April 2023

Životne priče ispisane kistom i bojom

 


Zajednička izložba četiri slikara iz BiH u Oslu:

Venesa i Tarik Dugalić, Mirsad Ramić i Mili Selimović su ovom izložbom obilježili tri decenije od dolaska bh. prognanika u Norvešku

Zajednička izložba četvoro slikara i slikarki pod nazivom "Slikom da ti kažem", otvorena je u prostorijama Ambasade Bosne i Hercegovine u Oslu.



Predstavljenje kulture

Ovom prilikom svoje slikarske radove su pokazali Venesa i Tarik Dugalić, Mirsad Ramić i Mili Selimović. Oni su predstavili svoje slike, nastale tokom tridesetogodišnjeg boravka u Norveškoj, pa su na taj način obilježili i tri decenije od dolaska bosanskohercegovačkih prognanika u ovu skandinavsku zemlju.

Izložbu je, u prisustvu ljubitelja likovne umjetnosti, otvorio Tarik Ljevo, predsjednik Bosanskog kulturnog udruženja "Preporod", koji je, zajedno sa Ambasadom BiH u Oslu, i organizator ove likovne manifestacije. Prisutne je, u ime Ambasade, pozdravila Jelena Keketović Arifi.

Ovom prilikom, Tarik Ljevo je izrazio zahvalnost ambasadoru BiH u Oslu Bakiru Sadoviću i Jeleni Keketović Arifi na mogućnosti korištenja ovog prostora.

- Time bh. ambasada nije samo diplomatski predstavnik, već istovremeno i važno mjesto za predstavljanje bh. kulture u Norveškoj, poručio je.

Tokom svog govora otvaranja, on je podvukao da se otvara zajednička izložba četiri slikara sa adresom u Østfold oblasti sa BiH korjenima što je jasno vidljivo u radovima koji su izloženi.

Tarik i Venesa Dugalić su počeli sa slikanjem kada su prispjeli u Norvešku iz rodnog Mostara. Tarik slika ulje na platnu, a motive pronalazi, pored ostalog, u seoskim motivima. Inspirišu ga impresionisti. Venesa slika motive interijera i portrete.

Još jedan Mostarac je izložio svoje radove - Mili Selimović. Njegova specijalnost je tehnika kolaža, a kao materijal koristi papir. Ovog puta, njegovi motivi su stare fasade Mostara i nekih evropskih gradova. Razumljivo, pošto živi u starom dijelu kaljevskog grada Fredrikstad. A tokom svoje slikarske karijere je koristio i druge tehnike od slikanja uljem, do grafika i slika na staklu.

Mirsad Ramić, Glamočak, na svojim uljima je pokazao i dio motiva kulturne baštine svog rodnog grada. Inače, inspiraciju dobiva iz slika impresionista, a najviše Claudea Moneta.



Protiv zla

Ovo impresivno izlaganje, kojim se obilježava 30. godišnjica boravka proganika iz BiH je najbolji dokaz da umjetnost liječi sve traume uzrokovane ratnom agresijom i protjerivanjem iz rodnih mjesta. Svi radovi su na velikom umjetničkom nivou čime su autori pokazali da uporan rad donosi dobar rezultat. Posebno da je umjetnost utočište protiv svako zla.

Nakon zvaničnog otvaranja, prisutni su nastavili sa razgledanjem izloženih radova a i sa susretom i druženjem prijatelja, što je još jedna važna dimenzija ovakvih manifestacija.

Izložba je otovorena do 21. aprila, tako da i oni koji nisu stigli na otvorenje imaju mogućnost da vide izložene umjetničke radove.

(Fahro Konjhodžić/Oslobodjenje)


Moja BiH - Zajednička izložba četiri slikara iz BiH u Oslu: Životne priče ispisane kistom i bojom (oslobodjenje.ba)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen