Samstag, 15. April 2023

U sjećanju: "Lude šezdesete" vrijeme početka promjena



Mary Quant


Preminula Mary Quant, izumiteljica dizajna koji je obilježio "Lude šezdesete".

Modna dizajnerica Mary Quant, zaslužna za izum minie suknje i modnog stila koji je obilježio 1960-te, umrla je u 93. godini. Prema saopćenju koje je njena obitelj objavila u četvrtak 13. aprila navodi se kako je umrla "u miru, kod kuće" u britanskom Surreyju.

Bila je jedna najvažnijih modnih dizajnerica 20. stoljeća i kretorica stila "ludih šezdesetih", ali najčuvenija je po tome što se odvažila porub ženske suknje podignuti do dotad neslućenih visina.

Kvant je bila jedna od najuticajnijih figura na modnoj sceni šezdesetih, kada je elegantnim, modernim i živopisnim dizajnom modu učinila dostupnijom svima.

U jednom razgovoru s novinarima priznala je da je svom revolucionarnom dizajnu odabrala ime "mini" po svojoj omiljenoj marki automobila i prisjetila se kako joj je donio "osjećaj oslobođenja" te kako su puritanci, zgroženi njenim hrabrim dizajnom, bacali cigle u izlog njenog butika Bazaar.

Kratke suknje i haljine postale su njen zaštitni znak, a slavne žene toga doba, poput prvog supermodela, Twiggy, često su viđane u javnosti u njenim kreacijama.

Zbog svojih zasluga odlikovana je titulom dame, a nedavno je u njenu čast u muzeju Victoria & Albert održao izložbu o njenom radu. Povodom njene smrti spomenuti je muzej na službenom Twitteru napisao kako je bila simbol"radosne i slobodne mode 1960-ih i da je "pružila novi uzor mladim ženama" te da suveremena moda puno toga duguje njenoj pionirskoj viziji.

Alexandra Shulman, bivša glavna urednica britanskog Voguea, također je odala počast preminuloj modnoj dizajnerici, napisavši na Twitteru kako je Quantova bila "vizionarka, voditeljica mode, ali i ženskog poduzetništva".

(style)



Twiggy


hot pants

Mini suknja kao političko pitanje

I prije nego što je mini suknja stekla svoj kultni status u "Swinging Sixties", "ludim šezdesetim", pojavila se još 1932. godine u opereti Carević, kompozitora Franca Lehara.

Šezdesetih godina prošlog stoljeća, Mary Quant je zgrabila makaze i skratila haljine i suknje, čime je mini suknja postala nova izraz i stil života. Mini suknja postaje političko pitanje. Smatra se pobunom protiv konzervativne društvene strukture, filistizma, sitničavosti i propisanih obrazaca ponašanja. Za žene počinje novo samopodrazumijevanje i samopouzdanje obzirom na njihov položaj, kao i samoportretiranje svog tijela u društvu. Sve je dozvoljeno, žene nose šta vole. Simbol je nezavisnosti od muškarca. Ovome se dodaju faktori kao što su mlade žene koje su zarađivale svoj novac u 1920-im i 1960-im, te pronalazak pilule 1965. godine i iz toga rezultirajuća seksualna sloboda.
Djetinjastost kao modni uzor preferirao se u odnosu na sitničavi izgled kao baka. To je raskid s prethodnim modnim konvencijama, konzervativni izgled domaćice iz 1950-ih zamijenjen je cool i bezobraznom modom iz 1960-ih, koji je izazivao mnogo uzbuđenja.

žKoliko kratka može biti suknja? Da li se može nositi na poslu? Ko je nosi, a ko ne? Postavljalo se još niz pitanja. Kritičari i konzervativci preziru mini suknju kao znak doba oblikovanog seksom i egzibicionizmom. Prema Vatikanu, "mini suknja obezvrijeđuje ženstvenost". Erotizacija ženskih nogu doživljava se kao provokativan i nepristojan znak nepoštovanja. Sa svojim erotskim signalnim efektom, vrlo je skandalozna i znak moralnog propadanja.
To je trend koji svako može sebi priuštiti. Revolucionarni znak buntovne omladine sa pritiskom na političke i kulturne slobode Privilegovane klase sada više nisu te koje diktiraju modu, nego su kormilo preuzeli oni malo manje imućni . Slično kao i kod današnjeg "haute couture", koja crpi inspiraciju iz kulta mladosti.
Mini suknja se konačno etablirala u društvu pojavom u britanskom Vogueu 1962. godine i postala je modni trend 1960-ih zahvaljujući ikonama stila kao što je bila "Twiggy". Slijedila je mikrosuknja, koja je jedva pokrivala donji veš i stražnjicu, te vruće pantalone. Pravilo je bilo, što kraće, to modernije. Nakon izuma vrućih pantalona, ovaj novi revolucionarni odjevni predmet je privukao malo više pažnje.

Tokom godina, mini suknja je doživjela promjenu imidža od djetinjstosti do ženstvenosti u smislu erotike. Pri tome "mini" nije bio namijenjen da predstavlja seksualni poziv muškarcu, već više na pasivnom uživanju u vizuelnim, ženskim čarima.
Muškarci u Turskoj koji su izašli na ulice u mini suknjama u znak protesta protiv nasilja nad ženama vjerovatno su također imali na umu ovu misao.

(thestory)



hot pants, šorc

"Lude šezdesete zahvatile su i naše krajeve, doduše koju godinu kasnije. Na slici u prilogu, Baščaršija i djevojka u "hot pants", uz poglede i reakcije slučajnih prolaznika, od divljenja do užasavanja!

(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen