Dienstag, 4. April 2023

Prije 50 godina – Prvi mobitel
Prvi mobilni telefon bio je glomazni blok. Kao pola cigle. U međuvremenu je ostao sveznajući uređaj koji je promijenio naše živote. Ništa ne pokazuje brzi razvoj mobilnih telefona tako jasno kao pogled na modele tokom decenija. U galeriji, nekoliko legendarnih mobilnih uređaja, kroz decenije.

Na slici: Tako je sve počelo. 3. aprila 1973. potpredsjednik Motorole John F. Mitchell, šef izumitelja Martina Coopera, šeta New Yorkom i razgovara telefonom, sa prototipom Dyna TAC.

Na dan kada je promijenio našu civilizaciju, Martin Cooper je smatran vanzemaljcem. U desnoj ruci držao je zdepasti uređaj koji je izgledao kao crna plastična cigla s nekoliko dugmadi na sebi. Cooper je prislonio ovaj uređaj na uho, marširao 6. avenijom u New Yorku i razgovarao s nevidljivim čovjekom. Rekao je: „Hej Joe, pogodi gdje sam!“ Čovek s kojim je razgovarao bio je Joe Engel, inženjer u Bell Labs, legendarnom istraživačkom odjeljenju američke telekomunikacijske kompanije AT&T – i Engel je odmah znao da je trku izgublio. Jer je Cooper, koji je radio za Motorolu, bio njegov najžešći konkurent za jedan od najvažnijih izuma modernog doba: mobilni telefon. Cooperov poziv Engelu bio je prvi telefonski poziv ikada napravljen bežičnim putem.


Bio je 3. april 1973. godine. A nakon toga, budućnost je počela.


Uređaj, koji se u zemljama njemačkog govornog područja naziva samo "Handy", od tada je evoluirao od običnog telefona u nešto što je kamera, radio, televizija, uređaj za igre, enciklopedija, libela, turistička agencija, pa čak i novčanik. I dalje možete telefonirati s njim. Foto galerija najvažnijih modela pokazuje kako se ovaj mobilni telefon promijenio u proteklih nekoliko godina.

(welt)

(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen