Mittwoch, 5. April 2023

Svijet u jednom gradu

 





















Učenici UWC Mostar u tradicionalnim nošnjama predstavili zemlje iz kojih dolaze

Tridesetoro učenika Koledža ujedinjenog svijeta u Mostaru (UWC Mostar) iz 30 zemalja svijeta predstavilo se na Starom mostu u svojim tradicionalnim nošnjama, a u sklopu projekta ”Svijet u jednom gradu”.

Učenici obučeni u tradicionalne nošnje svojih zemalja prošetali su Starim mostom, te su se tako predstavili svojim domaćinima i turistima koji su sa zanimanjem pogledali ovu „modnu reviju“.

RukovoditellacOdjela za razvoj i saradnju UWC-a Mostar Haris Idriz kazao je kako se u okviru događaja „Svijet u jednom gradu“ želi na jednom mjestu prikazati različitost koja ujedinjuje.

“A kako to prikazati nego kroz Koledž ujedinjenog svijeta u Mostaru koji postoji tu već 15 godina, koga pohađaju učenici iz 78 različitih zemalja svijeta i koji predstavljaju svoju zemlju u Mostaru, a nakon završetak svoga obrazovanja, odnosno boravka u Mostaru, prenose sliku, informacije iz Mostara u svoje zemlje i po čitavom svijetu”, kazao je Idriz.

Projekat „Svijet u jednom gradu“ realizovane je u saradnji sa Studijem turizma Univerziteta „Džemal Bijedić“, a po riječima studentice Iman Dilberović višemjesečni rad na njemu kulminirao je današnjim događajem na Starom mostu.

“Ovaj projekat može značajno doprinijeti promociji Mostara u svijetu. Cilj je i promocija Studija turizma, na koji se iz godine u godinu, nažalost, sve manje studenata upisuje. Glavni cilj je snimanje promotivnog videa koji će biti objavljen nekoliko dana poslije manifestacije, a koji će biti važan za moj fakultet, UWC, ali i za Mostar u kontekstu turizma”, kazala je Dilberović.

Jedan od učesnika današnjeg događaja bio je Alvaro Micocci, učenik mostarskog UWC-a, koji je predstavio svoju rodnu Argentinu.

“Ovaj događaj je fantastična prilika za UWC zajednicu, koja okuplja ljude iz svih krajeva svijeta, da uči od lokalaca i da podijeli s njima naše ideje. Mi smo došli sa svih strana svijeta kako bismo pokazali našu kulturu i uvjerenja, te kako bismo dobili povratnu informaciju i uspostavili odnos s ljudima u BiH”, kazao je Micocci.

Projekat je realizovan uz podršku Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanskog kantona.

(NovaSloboda.ba)
(fotografije: portali, UWC; raja)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen