Donnerstag, 6. April 2023

Zanimljivo o Sarajevu

                                    

 

"Bilo gdje da krenem o tebi sanjam, putevi me svi tebi vode", riječi su Kemala Montena koji je stihovima pjesme izražavao ljubav svom voljenom Sarajevu, gradu koji danas slavi svoj dan.

Kada bi krenuli nabrajati sve stvari koje nas vežu za Sarajevo, kako Dino Merlin kaže - divno mjesto, lijepo, gizdavo - spisak bi bio prilično dugačak. Od tradicionalnih jela, mirisa, naših ljudi - srčanih i u svakom trenutku spremnih za našaliti se, pa do prizora koji nam ispune srce dok samo šetamo ovim gradom.

Iako ima puno toga što riječ Sarajevo nosi sa sobom, vrijedi se prisjetiti stvari kojima se, kao građani našeg grada, možemo istinski ponositi.




-Riječ Sarajevo potiče od turskih riječi "saray" što znači dvor i "ovasi" što znači polje, znači, Sarajevo bi bilo "polje oko dvora".

-Prvi javni toalet izgrađen je 1526. godine na Kovačima u Sarajevu, a drugi tri godine poslije u blizini Begove džamije.

-Godine 1537. osnovana je Gazi Husrev-begova biblioteka, najstarija javna biblioteka u Bosni i Hercegovini koja nikada nije prestajala sa svojim radom.

-Tri godine poslije biblioteke, godine 1540. Sarajevo je dobilo i prvi "natkriveni bazar", odnosno bezistan.





-Davne 1592. na Bentbaši je otvorena prva sarajevska kafana - Hadži Šabanova kafana. Pored jemenske kafe, dugih čibuka napunjenih duhanom te nargila, što je sve služilo razonodi sarajevske kafane, u njoj se također, osobito u ondašnja vremena služio i opium.

-U sarajevskom "Zemaljskom muzeju" čuva se čuveni srednjovjekovni rukopis Hagada. Nastao je u 14. stoljeću na području sjeverne Španije koja je preživjela inkviziciju i sve ratove.

-Prvi vodovod u Sarajevu izgradio je Isa-beg Isaković davne 1461. godine te je naš grad bio poznat kao grad česama, hamama, sebilja i šadrvana. Najstarija i najpoznatija česma u gradu nalazi se u zidu dvorišta Begove džamije, čiji je prvobitni naziv bio Gornje češme, starijim Sarajlijama poznat kao Čifte česme, dok je Bistrička česma jedno vrijeme važila za najveću u Sarajevu.

-U 19. stoljeću otvorena je prva škola za djevojčice koju je osnovala Staka Skenderova, prva tadašnja književnica i učiteljica.




-Sarajevo je javnu rasvjetu imalo već 1895. godine, a Begova džamija bila je prva džamija sa električnom rasvjetom.

-Iste godine tu je bio i tramvaj na električni pogon, samo deset godina nakon što je pušten prvi tramvaj kojeg su vukli konji. Nekoliko godina prije električnog tramvaja, 5. oktobra 1882. godine u Sarajevo je stigao i prvi voz.

Sarajevo je bilo prijestolnica modernog turizma u bivšoj Jugoslaviji, a 1879. kreće i prvo pružanje turističkih usluga.

-Jedno od nadimaka Sarajeva je i "evropski Jerusalem", jer se u njemu na relativno kratkoj razdaljini nalaze džamija, katolička i pravoslavna crkva te sinagoga. Također tu je i Sahat-kula, jedini javni sat u svijetu koji lunarno mjeri vrijeme.

-Godine 1914. godine Gavrilo Princip izvršio je atentat na austrijskog prijestolonasljednika Franca Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju. Politički motiv ubistva bila je želja za odvajanjem austrougarske provincije Bosne i Hercegovine i njeno ujedinjenje sa ostalim južnoslovenskim narodima, a istovremeno je isto bilo i okidač za početak Prvog svjetskog rata.




Sarajevo je poznato po brojnim mostovima na Miljacki. Najznačajniji je upravo Principov most (Latinska ćuprija), jer se odmah pored njega dogodio atentat na Ferdinanda. Također, jedan od mostova je i Ajfelov, odnosno željezni most na Skenderiji, navodno projektovan u birou Gustava Eiffela, graditelja čuvenog Eiffelovog tornja u Parizu, iako ne postoji službeni dokument koji to potvrđuje.

-Svega tri godine nakon Prvog svjetskog rata 1921. godine, zvanično je s radom počelo Narodno pozorište u Sarajevu, dok je njegova zgrada služila još od 1899. za povremeno održavanje predstava.

-Vječna vatra koja je ujedno spomenik vojnim i civilnim žrtvama Drugog svjetskog rata izgrađen 1946. godine, bila je ugašena tek par puta od kojih se to jednom desilo devedesetih zbog nestašice potrebnog goriva.




-Godine 1984. održane su 14. po redu Zimske olimpijske igre, a Sarajevo je tada važilo za jedini grad u komunističkoj zemlji u kojem se održavalo ovakvo nešto.

-Također, ono je i među jedinim gradovima na svijetu koji je okružen planinama koje su udaljene svega 30 minuta od centra grada, a sada uz pomoć žičare, do jedne od planina treba svega 10-ak minuta.

-U našem gradu održava se jedan od većih i istaknutijih festivala u jugoistočnoj Evropi - Sarajevo Film Festival koji je osnovan tokom opsade grada 1995. godine.

-Prije nešto više od desetak godina Sarajevo je uvršteno na “Best in Travel”, uži izbor gradova koje vrijedi posjetiti prema popisu svjetskog izdavača turističkih vodiča Lonely planet.

-Brojni pjevači spominjali su Sarajevo ili mu čak posvećivali svoje pjesme, a samo neki od njih Kemal Monteno, Dino Merlin, Hari Mata Hari, Hanka Paldum, Crvena Jabuka, Zdravko Čolić, kao i grupa U2 čija je pjesma "Miss Sarajevo" snimljena kako bi svijetu pokazala patnju Sarajlija koji su živjeli pod opsadom.

Bile su to samo neke od zanimljivosti našeg grada, a ukoliko ste neke od njih već znali, pravi ste sretnici.

(klix.ba)

(akter.ba/20220412)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen