Samstag, 15. April 2023

Iz svijeta – Slike sedmice

 


Ujedinjeni u ruševinama
Između ruševina i savijenog gvožđa, stanovnici Alepa u Siriji sjede za dugim stolovima i, sunce je upravo zašlo, slave prekid ramazanskog posta. Razaranju rata sada se pridružuje i zemljotres koji je prije dva mjeseca pogodio južnu Tursku i sjevernu Siriju. Na mnogim mjestima situacija je i dalje dramatična. Samo u Siriji je pogođeno devet miliona ljudi, baš tu, gdje već godinama bjesni razorni građanski rat.




Tuga i utjeha
Šta reći majci čije je dijete umrlo? Ima li uopšte riječi u ovakvom trenutku? Serena Subania je izgubila kćerku Angeliku, staru pet godina, dan prije snimanja ove slike. Subania traži utjehu od pape Franje, koji njoj i mužu posvetio nekoliko minuta dok je napuštao kliniku u Rimu. Poglavar Katoličke crkve proveo je skoro tri dana u papskom krilu Univerzitetske bolnice Gemelli, zbog bronhitisa. Dozvoljeno mu je da napusti ambulantu baš na vrijeme, za važne službe prije i za vrijeme Uskrsa.



Utonuli
Oni meditiraju. Zaranjaju u vodu i čiste se. Ritual muškaraca i žena u rijeci Ghaghara u indijskom gradu Ayodhya dio je proslave rođendana Rame - jednog od najvažnijih likova indijskih bogova. Rama se obožava kao idealna verzija ljudskog bića, dobro vaspitanog, pravednog, obrazovanog. Specijalna jela i pića se tradicionalno služe na Ramin rođendan, u južnoj Indiji to je panakam, slatko kiselo piće sa đumbirom i kardamomom. Priča o Rami ima za cilj da nauči ljude, da budu pravedni prema svojim neprijateljima – mudrost, koja nadilazi svaku religiju.

(stern)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen