Freitag, 14. April 2023

Nova knjiga: Vrančić, Špago, Džabirov - Mostar u staroj štampi, knjiga 2.

 Vrančić, Špago, Džabirov - Mostar u staroj štampi, knjiga 2, 2023.

Knjiga je sastavljena od priloga koje su autori redovno postavljali na portalu www.novasloboda.ba

Ovim tekstovima smo današnjim generacijama željeli prenijeti dio događaja u Mostaru iz vremena od prije više od jednog stoljeća. U knjizi smo posebnu pažnju posvetili izvještajima iz stare štampe, koji su se bavili događajima oko Prvog svjetskog rata, te u periodu dvadesetih godina prošlog stoljeća, koji je vrlo malo opisivan u dosadašnjim tekstovima. Taj period karakteriše glad, siromaštvo, bijeda, velike vrućine, vremenske nepogode, razne bolesti, kao i političke prilike. Posebno je interesantno da se u tom periodu pojavljuju časopisi humorističkog karatkera, najčešće na svega 4 stranice, koji su bivali vrlo kratkog vijeka trajanja, pojavljivali se, gasili, pa ponovo pojavljivali sa drugim imenom. Takvih listova je bio u čitavom periodi između dva svjetska rata. O tome više na stranicama knjige.

Budući da su članci i dijelovi iz knjige bili, ili će biti, postavljani sedmično, željeli smo ih skupiti na jedno mjesto, uvezati u jednu knjigu i predstaviti čitalačkoj publici u elektronskom izdanju, a ne u klasičnom obliku, iz jednostavnog razloga što je u današnje vrijeme izuzetno teško izfinancirati neko štampano izdanje. Budući je, po nama materijal zanimljiv, nismo ga željeli ostaviti da ga proguta mrak zaborava, nego ga predstaviti onima koje istorija Mostara zanima.

Knjiga se može besplatno pročitati i uvrstiti u svoju e-biblioteku, pozivom na link:

Tibor-Vrančić-Smail-Špago-Armin-Džabirov-Mostar-u-staroj-štampi-2.pdf (cidom.org)(Tibor Vrančić, Smail Špago, Armin Džabirov)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen