Sonntag, 9. April 2023

Iz svijeta – Slike sedmice

 


Sedmica mode Peking
Zakašnjeli pozdrav sa venecijanskog karnevala? Svlačionica u Riju? Ni jedno ni drugo, nego su ovdje Kinezi u usponu, da postanu lideri na svjetskom tržištu: Kineska nedelja mode u Pekingu još uvijek ne može da se takmiči sa svojim pandanima u Parizu i Milanu u smislu glamura. Ali više milijardera će sigurno biti ovdje u publici. U svakom slučaju, kreacija D. Marina Queen iz Šangaja, traži neustrašivog modela.

Na putu protiv varvara
To je ono što je svijetu trebalo u ovo vrijeme: Izraelom, nekada bazom civilizacije u jednoj miniranoj regiji, upravlja kabinet užasa sastavljen od nacionalista i vjerskih fanatika. Da bi se zaštitio od pravednog krivičnog gonjenja, Netanyahu čak vrši pritisak na pravosuđe. Uskoro, kaže jevrejski režiser Barrie Kosky, Izrael će biti slijedeći Iran. Hiljade demonstranata već preplavljuje ulice.





Smiješna ptica
Mladi kraljevski pingvin na plaži Foklandskih ostrva kod argentinske obale izgleda kao neotesani hipster među svim obrijanim ljudima. Ali odrasli ostaju hladni. Znaju: proći će, sve je to samo faza. U stvari, njihov dlakavi momak je usred mitarenja. Smeđa griva na glavi i grudima je ostatak djetinjstva. Životinje, koje su u odraslom dobu visoke oko jedan metar, počinju svoj život kao sivo-smeđe lutke. A ovakav “dječji kaput” ih štiti od hladnoće tokom prve zime, kada ih roditelji ostavljaju na kopnu, dok sami odlaze na more po hranu.

(news)

Z.N.

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen