Mittwoch, 5. April 2023

Sa stranica stare štampe: “Pečeni krompir” za siromašnu djecu, Mostar 1933. godine



Još jedan članak o humanitarnom društvu "Pečeni krompir" iz Mostara i njihovom načinu skupljanja novca za mostarsku siromašnu djecu. Ovaj članak je objavljen u listu "Pravda" od 27. decembra 1933. godine.


"Neobični članski ulozi humanog društva "Pečeni krompir"

Mostarsko humano društvo "Pečeni krompir" šrikuplja članske uloge na veoma originalan način. Svaki član društva, koji pogleda u ženske noge, prema društvenim propisima ima odmah da priloži jedan dinar za humane ciljeve "Pečenog kropmira".

U svakom slučaju, ovakav način prikupljanja sredstava pokazao se prilično uspešan>; ovih dana društvo "Pečeni krompir" odenulo je tridesetoro siromašne mostarske dece. Priča se da su neki članovi društva bili veoma revnosni u davanju priloga. Đ."


Ne možemo se oteti utisku da društvo "Pečeni krompir" ima i te kako veze sa društvom "Krompir", o kome jke bilo riječi u prilogu iz lista "Novo doba" od 28. deembra 1929. samo što je način sakupljanja priloga bio na drugi način.

Kao i prethodog pta, i ostaje otvoreno pitanje, koliko je dugo društvo trajalo i obavljalo svoju "humanitarnu " ideju, i koliko je novca otišlo u namjenjene svrhe, sa ovog aspekta je nepoznato.

Ili se u oba slučaja radi samo o mostarskim liskalucima?


Priredili: Armin Džabirov, Tibor Vrančić, Smail Špago

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen