Sonntag, 30. April 2023

U lovu na talas stoljeća

 





Nijemac Sebastian Steudtner drži svjetski rekord u surfanju na velikim talasima: talas koji je osvojio 2020. godine bio je visok 26,21 metara. Na portugalskoj obali Atlantika, kod Nazarea, sada čeka na njegov ultimativni izazov: duplo veći talas, i nada se čudovištu od 50 metara
Fotosi: Surfer na velikim talasima Steudtner na svojoj rekordnoj vožnji 2020. ispred Nazaréa
Njemački surfer Sebastian Steudtner postavio je svjetski rekord za najveći ikada surfovani talas. Džinovski talas koji je 37-godišnjak zajahao u oktobru 2020. u Nazareu u Portugalu, primorskom gradu u Portugalu, bio je veličine 26,21 metar. Za to je Steudtner nagrađen upisom u Ginisovu knjigu rekorda. "Sve planine su osvojene, sve pustinje su pređene. Jedini element koji je još uvijek u velikoj mjeri neistražen je voda", rekao je Steudtner. Žiriju je trebalo oko godinu i po da odredi tačnu visinu talasa od 29. oktobra 2020. Steudtner je tako srušio prethodni rekord koji je držao Brazilac Rodrigo Koxa. On je takođe u Nazaeu, 2017. godine zajahao talas visok 24,4 metra. Steudtner je već dugo jedan od najboljih surfera na velikim talasima na svijetu.
Kada Sebastian Steudtner govori o divovskim talasima Nazaréa, na kojima surfa godinama i koje poznaje bolje od bilo koga drugog, on prvo govori o vlastitom strahu da će jednog dana biti potopljen pod nekim od njih.
Za ovako nešto priprema se cijeli život, kaže Steudtner. Zna najvažniju stvar, da ostane miran nakon pada, kada ga ogromni talas prevrne. Pod vodom može zadržati dah minut i po kada je pod stresom. Ako padne u nesvijest, njegov spasilački tim je u pripravnosti da mu pomogne.
"Nisam sam. To mi daje mir.”
Surf freak iz Frankonije, sada je kralj surfera na velikim talasima. Ali Steudtneru to nije dovoljno. Postavio je novi cilj koji će skrenuti pažnju na sebe. U naredne dvije godine želi zajahati talas dvostruko veći od njegovog svjetskog rekordera. On to zove Project Mission Wave Alpha.
Od oktobra do kraja aprila, u sjevernom Atlantiku bjesne najjače oluje koje šalju snažne talase prema Evropi. Steudtner je uvjeren da bi tokom posebno jakog uragana kod Nazaréa mogli nastati talasi visoki 40, možda čak i 50 metara. Postoje izvještaji mornara da su u prošlosti takvi divovi zaista viđeni na moru.
Steudtner želi da uhvati jedan takav super talas. Čeka savršenu oluju. Postavio je svoj bazni kamp u hali u luci Nazaré, gdje su pohranjene njegove daske, jet ski, kacige i prsluci za spašavanje.
Ne postoji garancija da će se takav džinovski talas drobilica stvarno dokotrljati od Praia do Norte. Steudtner je intenzivno radio na tome kako nastaju veliki talasi. Mnogi faktori se moraju spojiti.
Smjer talasa, vjetar, struja. To je kockanje, igra na sreću. S druge strane, Steudtner ima vremena. Nije oženjen, nema djece. Iz svoje kuće, dolje do luke može stići za deset minuta.

Kada dođe talas, neće ga propustiti.

(spiegel)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen