Donnerstag, 6. April 2023

Polufinale Kupa BiH, prva utakmica: Minimalna pobjeda Veleža

 







Velež – Željezničar 1:0 (1:0)

Stadion Rođeni.

Sudija: Antoni Bandić (Tomislavgrad)

Žuti kartoni: Nedim Jusufbegović, Hrkać .Vehabović (Velež), Edis Mulalić, Hodžić, Šehić, Mekić (Željezničar)

Strijelci: Šikalo (7′)

Velež: Hadžikić, Zvonić, Zeljković, Hrkač, Anđušić, Šikalo (od 87′ Ćuković), Haskić, Hasanović (od 79′ Pršeš), Vehabović (od 63′ Dejanović), Lauš, Domić.

Željezničar: Bender, Galić, Drina, Cocalić, Šehić (od 83′ Jašarević), Hodžić, Mekić, Drljo (od 62′ Amoah), Štilić, Santos, Krpić (od 72′ Hodžić).


Prva polufinalna utakmica Kupa BiH odigrana je pred punim tribinama i u sjajnoj atmosferi, koju su stvorili Veležovi navijači. Navijači Željezničara odlučili su da ne dođu u Mostar i budu smješteni u “kavez”. Na kraju, slavio je Velež.

Gosti iz Sarajeva ofanzivno su započeli utakmicu i već u 5. minuti stvorili su povoljnu priliku. Štilić je uposlio Santosa, koji iskosa šutira, a golman Hadikić efektno braninjegov udarac.

Tribine su “eksplodirale” u 7. minuti, kada je Velež došao u vođstvo. Akciju koju je započeo Anđušić, udarcem u mrežu završio je mladi Tarik Šikalo – 1:0.

Četiri minuta kasnije, umalo domaći nisu postigli drugi gol. Poslije kornera, koga je izveo Vehabović, pogriješio je Bender, a Haskić je zamalo bio neprecizan i lopta je završila iznad prečke.

Haskić je, u 25. minuti, šutirao sa dvadeetak metara, ali je lopta završila pored stative.

Gosti su zaprijetili u 31. minuti, kada je Štilić oštro šutirao sa ivice šesnaesterca, ali je Zvonić blokirao njegov udarac. Minut kasnije, sjajno je intervenisao Hadžikić refleksno odbranivši šut Santosa iz neposredne blizine.

Uzvratio je Haskić u 35. minuti, ali je njegov udarac blokirao jedan igrač Želejezničara.

U 41. minuti, volej udarac uputio je Drljo, lopta odlazi daleko od stative.

Prvo veće uzbuđenje u drugom poluvremenu viđeno je u 57. minuti, kada je Anđušić centrirao, a Drina otklonio opasnost ispred Haskića.

U 68. minuti, pravovremenom intervencijom Mekić je spriječio Anđušića da ozbiljnije ugrozi Bendera.

Do kraja utakmice nije bilo uzbuđenja, niti prilika, pa Velež na revanš ide sa prednošću od jednog gola.

(sport)





Zapanjujući podatak otkriva zašto je Velež tu gdje jeste


Čak ni najveći optimisti među navijačima nisu se mogli nadati ovakvim rezultatima Veleža u 2023. godini.

Klub je u zimskoj pauzi promijenio trenera. Umjesto Amara Osima na klupu je stigao Nedim Jusufbegović, a s njim i dvocifren broj novih fudbalera. Pored toga u Veležu su se dogodile i promjene u upravljačkim strukturama, a možda najbitnija stvar od svega je povratak u svoj dom, na stadion Rođeni u Vrapčićima, gdje Velež nije mogao igrati utakmice prvog dijela sezone zbog izgradnje novog hibridnog terena.

U nastavku Rođeni su kao preporođeni, u igri za Evropu su na dva fronta, iako je ta bitka u jednom dijelu sezone djelovala kao izgubljena.

Ukupno je Velež pod komandom Nedima Jusfbegovića odigrao 10 zvaničnih utakmica, sa skorom od osam pobjeda, jednim remijem i jednim porazom uz gol-razliku 16:3.

Pogotke im je postigao samo Zrinjski u zaostaloj utakmici 17. kola Premijer lige BiH kada je u Vrapčićima slavio rezultatom 3:1.

- Pokazali su da znaju igrati na rezultat. Defanzivno mi djeluju dobro, odgovorni su i dobro fizički pripremljeni. Dosta utakmica dobili su u drugom poluvremenu ovog proljeća - kazao je nedavno o svom bivšem klubu Feđa Dudić.

Velež je drugom dijelu sezone u osmini finala Kupa BiH pobijedio Posušje (2:0), u četvrtfinalnom dvomeču protiv Sloge bilo je 7:0, a u prvom polufinalnom duelu protiv Želje 1:0.

Kada je u pitanju Premijer liga BiH Mostarci su slavili na gostovanju kod Tuzla Cityja (0:1), kući protiv Borca (1:0), u gostima protiv Sarajeva (0:1), Sloge (0:2), a remizirali su i sa Slobodom na domaćem terenu (0:0).

Velež zauzima peto mjesto na tabeli Premijer lige BiH sa tri boda manje od trećeplasiranog Zrinjskog, a revanš polufinala Kupa BiH protiv Želje na Grbavici gdje će braniti gol prednosti zakazan je za dvije sedmice.

(faktor.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen