Dienstag, 11. April 2023

Sjećate li se Divke?

 


Divka, staro pakovanje

Divka, novo pakovanje

Kafa koju su pili naši stariji, a i djeca kao dodatak mlijeku, za bijelu kafu.

Piti kafu od cikorije zdrava je navika. Ova ljekovita korovasta biljka obnavlja krv, cijeli organizam, te potiče rad jetre i žučnog mjehura.

Za one koji se ne sjećaju, kafa od cikorije ili popularna “Divka”, koju su pili naši stariji, od roditelja do djedova i baka, nalazila se na domaćinskoj trpezi.

Kad kažemo cikorija, najčešće se misli na kavovinu, od korijena cikorije, koja je izvrsna zamjena za našu uobičajenu jutarnju kafu, ili još češće kao dodatak kafi, a zovu je “sirotinjska ili ratna kafa”. “Divka” se priprema kao obična kafa.

Zašto bi uopšte pili cikoriju?

Cikorija je vrlo zdrava biljka koja se već stoljećima koristi kao prirodni lijek. Ublažava probavne probleme, uključujući žgaravicu i refluks želučane kiseline jer sadrži inulin koji je jak probiotik.

Smanjuje nivo lošeg kolesterola u krvi, tako da smanjuje i rizik od nastanka srčanih bolesti. Ima antiupalna svojstva koja djeluju na smanjenje bolova kod artritisa. Osim toga pomaže pri mršavljenju, a i dobar je sedativ pa se preporučuje onima koji imaju problema sa spavanjem. Također čisti organizam.

Usto, cikorija je i odličan izvor minerala i vitamina, a sadrži cink, magnezij, mangan, kalcij, željezo, folnu kiselinu, kalij i vitamine A, B6, C, E i K.

Kao zamjena za kafu koristi se korijen cikorije, a njezini listovi specijalitet su u kuhinjama svijeta.

Sjećate se Divke, kave koju su pili naši stariji? (neum.online)






Cikorija – čudesna biljka za zdravlje cijelog organizma

Cikorija je zeljasta biljka koja ima brojne zdravstvene prednosti. Ona ublažava probavne probleme, sprječava žgaravicu, smanjuje bolove od artritisa, čisti organizam, sprječava bakterijske infekcije, pojačava imunološki sustav te smanjuje rizik od srčanih bolesti.

Cikorija je također prirodni sedativ, može spriječiti pojavu bubrežnih kamenaca te pomaže kod gubitka viška kilograma. Sve u svemu, ova mala biljka je moćan dodatak bilo kojem načinu prehrane.

Cikorija se koristi već stotinama godina kao biljni lijek za mnoge bolesti, a nastavlja dokazivati svoju vrijednost i dan danas.

Što se tiče nutritivne vrijednosti, cikorija je odličan izvor vitamina i minerala. Ova nevjerojatna biljka sadrži cink, magnezij, mangan, kalcija, željezo, folnu kiselinu i kalij, kao i vitamine A, B6, C, E i K.

U nastavku pročitajte sve o njenim zdravstvenim prednostima.

Cikorija pomaže kod probavnih problema

Jedan od najčešćih razloga za dodavanje cikorije u prehranu je unaprjeđenje funkcije probavnog sustava. Cikorija sadrži inulin, koji je moćan probiotik. Inulin se koristi za borbu protiv niza crijevnih i probavnih problema, uključujući i refluksa želučane kiseline, probavne smetnje i žgaravice, jer aktivno smanjuje kiselost tjelesnih sustava.

Cikorija pomaže kod bolesti srca

Inulin nije samo koristan za probavni sustav, također je dokazano da on smanjuje razine “lošeg” kolesterola u tijelu. Taj LDL kolesterol je jedan od glavnih uzroka visokog krvnog tlaka te povećava rizik od srčanog i moždanog udara.

Istraživanja su pokazala da kava na bazi cikorije može značajno poboljšati ravnotežu krvi i plazme u tijelu, što također smanjuje šanse za razvoj kardiovaskularnih bolesti.

Prevenira od raka

Iako istraživanja još traju, postoje pokazatelji da je ekstrakt cikorije povezan sa smanjenjem rasta tumora. Rana izvješća ukazuju na to da je to zbog fruktana unutar cikorije, koji imaju anti-tumorska svojstva i antioksidativna svojstva. Polifenoli i fitokemikalije unutar cikorije također imaju pozitivan učinak na prevenciju raka različitih vrsta, uključujući rak dojke i raka debelog crijeva.

Smanjuje bolove uzrokovane artritisom

Cikorija se tradicionalno koristi kao lijek za artritis, a istraživanja su pokazala cikorija ima značajna anti-upalna svojstva. U studiji iz 2010. godine, 70% ispitanika koji su primali terapiju cikorije primijetili su značajno smanjenje boli povezane s osteoartritisom. Cikorija se također može koristiti kao opće protuupalno sredstvo te za bolove u mišićima.

Cikorija pomaže kod mršavljenja

Cikorija sadrži prirodna dijetalna vlakna, a ona pomažu u kontroliranju težine i gubitku viška kilograma. Također ona pomažu u regulaciji grelina, koji povezan s osjećajem gladi. Smanjenjem količine hormona grelina, umanjuju se i šanse za prejedanje.

Pomaže kod anksioznosti i stresa

Cikorija ima svojstva sedativa koja mogu smanjiti tjeskobu i smiriti um. Ekstrakt cikorije možete koristiti i ako imate problema sa spavanjem. Cikorija je svakako puno zdraviji izbor od raznih tableta za spavanje. Oslobađanje od stresa i tjeskobe može pomoći smanjiti rizik od bolesti srca, hormonske neravnoteže, kognitivnog propadanja i preranog starenja.

Mjere opreza kod korištenja cikorije

Iako postoje mnoge prednosti korištenja cikorije za zdravlje, ipak u nekim situacijama treba biti oprezan. Na primjer, trudnicama se ne preporučuje konzumiranje jer postoji mogućnost da izazove komplikacije ili čak pobačaj. Također, dojilje trebaju izbjegavati cikoriju budući da nema dovoljno istraživanja koja se bave prijenosom cikorije između majke i djeteta kroz majčino mlijeko.

Osim toga, ova biljka je usko povezana s ambrozijom i nevenom, pa alergijske reakcije nisu neuobičajene ako ste alergični na te vrste. Na kraju, ako imate učnih kamenaca, previše cikorije može pogoršati problem, pa svakako razgovarajte sa svojim liječnikom.

Cikorija – čudesna biljka za zdravlje cijelog organizma | Kreni zdravo! (dnevnik)

(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen