Sonntag, 2. April 2023

Iz svijeta – Slike sedmice

 


Idila pored EU

Ovim sitićima (Psittacuae krameri), poznatima i kao Aleksandrovi sitići, može se zaviditi. Neometani dešavanjima u obližnjem Europakvartu EU, udobno žive u Parku 50. godišnjice. Prostrani tereni uređeni su daleke 1880. godine, u znak sećanja na 50. godišnjicu nezavisnosti devet belgijskih provincija.



Kad se ugase sva svijetla

Možda postoje ljudi koji misle da su klimatske promjene samo glasine. Ali šta ako struja nestane usljed nenormalnog toplotnog talasa, kao ovde u inače užurbanom Buenos Airesu? Onda postaje, ko zna, čak i ispod aluminijumskog šešira malo lakši. U svakom slučaju, blokada ne utiče posebno na psa kojeg se ovde vodi u dubokom mraku, da obavi svoje potrebe.



More vatre i žerave
Upazila*, koja omogućava posmatranja i istraživanje ove izazovne serije slika, administrativna je jedinica u Bangladešu. S druge strane, grad Sariakandi se nalazi na sjeveru zemlje. Ali sve to nije dovoljno važno, jer ova slika živi od užarene crvene boje hiljada i hiljada komada čilija, koji se ovdje sortiraju ručno. Beskrajni napor dokumentovan foto-dronom.

Uz temu:

*Upazila, koja se ranije zvala thana, je administrativna podjela u Bangladešu, koja funkcioniüe kao okrug u zapadnim zemljama. Bangladeš ima 495 upazila. Upazile su drugi najniži nivo regionalne administracije u Bangladešu. Ovaj sistem decentralizacije uveo je bivši vojni vladar i predsjednik Bangladeša, general-pukovnik Hossain Muhammad Ershad, u pokušaju da ojača lokalnu vlast. Ispod Upazila postoje sela (gram) i para, ali oni nemaju administrativnu moć i izabrane članove.

(news)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen